SVIJET

Rusija najavila velike mornaričke vježbe na Mediteranu

U manevru će učestvovati 25 ratnih brodova i 30 aviona

Arhiv

Fena

30.8.2018

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da će održati velike mornaričke vježbe na Sredozemnom moru od 1. do 8. septembra, javila je novinska agencija Tass, u potezu koji dolazi u vrijeme rastućih napetosti između Moskve i Vašingtona u vezi sa Sirijom.

Rusija je u ovom mjesecu aktivno proširila svoje mornaričke snage na Mediteranu, u okviru onoga što su ruske novine nazvale najvećim ruskim mornaričkim gomilanjem otkako je ušla u sirijski sukob u 2015.

Tass je naveo saopćenje ministarstva odbrane da će 25 ratnih brodova i podmornica i 30 aviona, uključujući borbene mlazne avione, učestvovati u manevrima i da će to, također, biti vježba protuavionskih, protupodmorničkih i protuminskih sistema.

Vježbe dolaze u vrijeme rastućih napetosti između Rusije i Zapada oko sirijske pobunjeničke sjeverne regije Idlib. Jedan izvor blizak vladi u Damasku u srijedu je izjavio agencijama da ruski saveznik, sirijski predsjednik Bašar el-Asad (Bashar Al-Assad) priprema faznu ofanzivu u regiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da militanti u Idlibu moraju biti likvidirani, nazivajući ih "gnojnim čirom".

- U interesu je sigurnosti brodskog saobraćaja i avionskih letova da se, u skladu s međunarodnim pravom, regije vježbi proglase opasnim za brodove i avione - navodi Tass saopćenje ministarstva odbrane.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je tokom dana da je poručio američkim zvaničnicima da je Moskva zabrinuta nagovještajima da SAD pripremaju nove zračne udare po Siriji, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.