GLOBUS

Novi udarac za dječake: Spasioci slučajno upumpali vodu u špilju, a vrijeme istječe

Printscreen

Index.hr

5.7.2018

Utrka s vremenom u spašavanju 12 dječaka iz poplavljene špilje na Tajlandu dodatno je otežana danas kad su spasioci volonteri nehotice upumpali vodu natrag u špilju.

Komandant operacije spašavanja Narongsak Osatankorn saopćio je kako su nadobudni volonteri na svoju ruku počeli pumpati vodu u zemlju, zbog čega je ona opet završila u poplavljenoj špilji na sjeveru Tajlanda, prenosi USA Today.

- Možda su bili uvjereni da su njihove tehnike učinkovite za isušivanje vode iz zemlje, ali sve što nije u planu mora se prvo raspraviti s nama. Mi se utrkujemo s vodom koja teče natrag u špilju iako smo začepili kanale - rekao je Narongsak tajlandskim medijima.  

Grešku volontera su profesionalci brzo ispravili i šteta, srećom, nije bila prevelika. Kako je tajlandski dužnosnik otkrio za "Guardian", nivo vode u špilji već je smanjen za 40 posto u samo nekoliko dana, a zahvaljujući tome isušeno je više od kilometar i po od ukupno četiri kilometra, koliko su dječaci i njihov nogometni trener udaljeni od ulaza.

No, sve bi se to moglo brzo preokrenuti kad se kiša nastavi, kao što je predviđeno za ovaj vikend. 

- Ono o čemu se najviše brinemo je vrijeme. Ne možemo riskirati da se poplava vrati natrag u špilju - rekao je Narongsak.

I Ilon Mask ponudio pomoć

Spašavanje tajlandskih dječaka, koji su srećom pronađeni živi nakon devet dana potrage, zaokupilo je pažnju javnosti širom svijeta, a tajlandskim službama pomažu SAD i druge strane države. 

Pomoć je ponudio i Ilon Mask (Elon Musk), direktor kompanija "Tesla" i "SpaceX" .

Mask je odgovorio na pitanje na Twitteru može li pomoći u izvlačenju tajlandskih dječaka i trenera iz špilje. 

- Vjerujem da tajlandska vlada ima stvari pod kontrolom, ali rado ću pomoći ako postoji način da to napravim - napisao je Mask.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.