SASTANCI

Vladimir Putin: Borba protiv terorizma jedan o prioriteta Šangajske organizacije za saradnju

Fena

11.6.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je borba protiv terorizma jedan o prioriteta Šangajske organizacije za saradnju (SCO), na samitu lidera Organizacije, održanom u nedjelju.

Na samitu, kojim je predsjedavao kineski predsjednik Si Džinping (Xi Jinping), govorilo se o aktuelnim rizicima i poteškoćama, te o budućoj saradnji u različitim oblastima, kao i širenju samog pakta.

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da je zadovoljan što će sarađivati s drugim zemljama SCO-a u oblastima kao što su organska proizvodnja, mliječni proizvodi i poljoprivreda, kao i obrazovanje, prerada hrane te farmacija.

Ruski predsjednik Putin dodao je i da bi organizacija trebala poduzimati dodatne mjere za osiguranje regionalne stabilnosti.

Na sastanku su prisustvovali i lideri posmatrači SCO-a.

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani poručio je da se s problemom terorizma i opojnih droga mora suočiti sveobuhvatno i temeljito, poručivši da ga raduje saradnja njegove zemlje sa SCO-om.

Bjeloruski čelnik  Aleksander Lukašenko (Alexander Lukashenko) dodao je da SCO ima kapacitet da doprinese međunarodnoj sigurnosti. Pozvao je na saradnju u informacijskim tehnologijama i cyber sigurnosti.

Iranski lider Hasan Ruhani (Hassan Rouhani) istaknuo je da zemlje trebaju cijeniti zajedničke interese, rješavati sporove mirnim putem, težiti ka dugoričnim interesima, poštivati se međusobno.

Organizacija okuplja Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.