GLOBUS

Tri svećenika optužena za seksualno zlostavljanje

S. NUMANOVIĆ

17.11.2017

Svećenici se izjasnili da nisu krivi

Tri američka svećenika iz Toleda, savezna američka država Ohajo, optužena su da su iskorištavali i maltretirali tinejdžerice.

Kenet Batler (37) (Kenneth Butler), Antoniu Hejns (Anthony Haynes), star 38 i Kordel Dženkins (Cordell Jenkins, koji ima 47 godina, optuženi su i za trgovinu bijelim robljem. Njihova zajednička optužnica ima još 11 tačaka.

Optuženi su na prvom pojavljivanju pred sudom rekli da se ne osjećaju krivim.

Tužilaštvo Ohaja tereti ih i za seksualno iskorištavanje tinejdžerki, koje je počelo 2014. i trajalo sve do njihovog nedavnog hapšenja. U optužnici su priloženi i dokazi, a jedan od njih je telefon svećenika Hejnsa u kome su snimci seksualnog zlostavljanja djevojčica.

Navedeno je i da je on djevojčicama plaćao da ga ne odaju, ali ih je „iznajmljivao“ i drugima. Među „klijentima“ je bio i suoptuženi Dženkins, koji je neke od djevojčica seksualno iskorištavao i u crkvi gdje je služio.

I u njegovom su telefonu pronađeni neki od snimaka.

Sva trojica optuženih znaju se od ranije, neki još od sjemeništa. I sada su skupa, ali u pritvoru gdje će ostati barem do januara naredne godine, kada je zakazano prvo ročište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.