KRIMINAL

Strane plaćene ubice nalaze utočište u BiH: Dolaze da se kriju ili izvrše likvidaciju

Većina ih u našoj zemlji boravi s lažnim dokumentima

Predrag Ratković, Čaber Der i Haris Osterdal. Facebook

9.8.2024

Brojni su primjeri prebjega kriminalaca iz regiona, ali i ostalih zemalja koje su utočište našle u BiH. Riječ je osobama koje su se u BiH krile nakon počinjenog ubistva u matičnoj zemlji, ali i o plaćenicima koji su dolazili radi likvidacije osoba bliskih suprotnim klanovima.

Lažni dokumenti

Posljednji takav slučaj je hapšenje plaćenog ubice i bivšeg pripadnika „Crvenih beretki“ Predraga Ratkovića iz Srbije koji je u Srbiji osuđen na 16 godina zatvora za ubistvo Vladimira Bjelanovića. Ratković je imao krivotvorene dokumente zbog kojih je pritvoren u Tuzli.

Krivotvorene dokumente imali su i Srbijanci Darko Dulović i Dušan Jovanović Giba za kojeg se pisalo da je osumnjičen za ubistvo „Škaljarca“.

Oni su uhapšeni 17. septembra 2023. godine u zgradi „Sarajevo Tower“. Jovanović je imao legalan pasoš BiH na ime Goran Stojanović, dok se Darko Dulović koristio imenom Đorđe Kuga. Dobili su po osam mjeseci zatvora, isplatili preostali dio kazne, te predati policiji u Srbiji.

Privođenje otmičara u Sarajevu. Avaz

U Sarajevu je 2017. hapšen i nasmijani ubica Srbijanac Čaba Der, koji u Mađarskoj izdržava 40 godina zatvora za brojne likvidacije koje je počinio. On je u martu 2018. godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su uhapšena s pištoljem i heklerom, na kojima je bio montiran prigušivač.

Privođenje ubica Šveđanina. Avaz

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Crnogorski mediji tada su spekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Nabavili oružje

Trojica švedskih državljana ciljano su stigla u Sarajevo radi likvidacije sunarodnjaka Harisa Osterdala u oktobru prošle godine. U Sarajevu je u toku suđenje El Oveitiju Abdelu Madžidu (Oweiti Abdel Majid), Peteru Oliveru Hedbergu i Konradu Tilusu (Tylusa). Po dolasku u Sarajevo, ubice su unajmile stan, vozilo i električni bicikl, kupili odjeću i nabavili automatsko oružje kojim su na Stupu izrešetali Osterdala.

Zarobili Sirijca

U Sarajevu su u maju uhapšeni Jaroslav Lano (19), Dmitrij Dobiaš (20), Oleksandr Ihnatov (38) i Jevheni Hulei (21) i Anastasija Makarenko (19) zbog otmice Sirijca. Dvoje su državljani Ukrajine, dva su Gruzijca i jedan je državljanin Rusije. Riječ je o organiziranoj grupi koja je došla iz Slovačke u BiH. Kod njih je pronađena fotografija oštećenog.

Crnogorci Nikola Ivović i Dušan Šilj su 2020. godine uhapšeni na Palama i Ilidži zbog ubistva Stefana Šarovića 2019. u Herceg-Novom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.