TERENSKA VOZILA

Povećan broj saobraćajnih nesreća: Vožnja kvadom opasan trend među maloljetnicima

Sam oblik otvorene karoserije povećava rizik od težih posljedica prilikom saobraćajnih nesreća, kaže Adnan Tatarević

Destabilizacija ostavlja pogubne posljedice. Platforma X

14.5.2024

Kvad (quad) je motorno vozilo za vožnju izvan kategoriranih puteva s četiri gume niskog pritiska. Najčešće postoje dvije vrste ovog četverotočkaša: jedna sa sjedištem samo za vozača i druga za vozača i putnika, a postoje različite veličine, prilagođene godinama i konstituciji vozača.

U posljednjih nekoliko godina kvadovi su postali trend u našoj zemlji, iznajmljuju se na planinama i ostalim atraktivnim lokacijama, a ovo vozilo košta od 20.000 pa do 37.000 KM, dok je uočljivo na svim bh. cestama.

Poginuo vozač

Ono što predstavlja problem jeste povećan broj saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju ovi četverotočkaši. Prije nekoliko dana, na Kozari, prilikom prevrtanja kvada smrtno je stradala jedna osoba.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su istakli za „Avaz“ kako su od januara tekuće godine registrirane dvije saobraćajne nesreće u kojima je učestvovalo vozilo kvad.

- U periodu 1. januar - 30. april 2024. godine, na području Kantona Sarajevo registrirane su dvije saobraćajne nesreće u kojima je učestvovalo vozilo kvad. Nije bilo nesreća sa smrtnim posljedicama - naveli su iz MUP-a KS.

Adnan Tatarević, tehnički direktor na Institutu za saobraćaj i komunikacije, za „Avaz“ je govorio o opasnostima vožnje kvadom.

Tatarević: Potrebna vozačka dozvola. Avaz

- U posljednje vrijeme na našim cestama sve je češća pojava četverotočkaša, a što, nažalost, prati i povećanje broja saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju upravo ta vozila. Prema važećoj legislativi, ona se kategoriziraju kao L7-kategorija - četverocikli čija je snaga ispod 15 kilovati. Međutim, ono što je postao trend jeste da se ta vrsta kvadova često registruje kao traktor s mnogo većom snagom - kazao je Tatarević.

Obavezna kaciga

Borba protiv vožnje kvadova na planini Vlašić traje već godinama, vozači se kreću preko skijaških staza, šuma, livada, pašnjaka ili staza koje nisu namijenjene motornim vozilima. Tatarević ističe da problem predstavlja i sve veći broj maloljetnika koji voze kvadove iako je potrebna vozačka dozvola za ovaj četverotočkaš.

- Realnost je da imamo mnogo maloljetnika koji upravljaju takvim prijevoznim sredstvima, a sam oblik otvorene karoserije povećava rizik od težih posljedica prilikom saobraćajnih nesreća. Suštinski, kao i kod motocikla, potrebno je obavezno korištenje kacige i poštivanje svih saobraćajnih propisa - kazao nam je Tatarević.

Destabilizacija vozila

Tatarević je istakao da je najveći uzrok saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju kvadovi upravo sama destabilizacija vozila koja dovodi do pogubnih posljedica.

- Destabilizacija kvadova je veoma česta pojava zbog njihovih konstruktivnih karakteristika, te su i posljedice često pogubne, jer tijelo dolazi u kontakt s okolinom, a ukoliko dodamo aspekt brzine, takve posljedice su očekivane - zaključio je Tatarević.

VOZAČI

kvadova često predstavljaju opasnost i po ostale učesnike u saobraćaju, a posebno za pješake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.