CRNA HRONIKA

Detalji pucnjave u Crkvicama: Potvrđena optužnica protiv Admira Topčića i Ismaila Jusića

Piše: Avaz.ba

15.9.2017

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva ZDK protiv Admira Topčića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju i Ismaila Jusića za krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Uz optužnicu, Kantonalnom sudu u Zenici upućen je i Prijedlog za produženje mjere pritvora i nakon potvrđivanja optužnice protiv osumnjičenog Topčića jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Detalji pucnjave

Prema navodima iz optužnice, Admir Topčić je 23. maja u zeničkom naselju Crkvivce na broju 44, dok je sa svojim prijateljem K.Ć. prolazio ispred pekare, zapazio K.Ć., A.F., H.H. i R.B. u namjeri da ubije R.B. sa kojim je njegov otac I.T. od ranije imao nesuglasica i razmirica.

Tom prilikom, kako stoji u optužnici, iz pištolja koji je imao kod sebe iz neposredne blizine ispalio je četiri metka u pravcu glave od kojih je jedan ušao na usta Renatu B. iz Zenice usljed čega je zadobio tjelesne povrede u vidu strijelne povrede usne šupljine, destrukcije donjeg dijela kosti gornje vilice u dijelu zubnih loža desno, strijelne povrede jezika i ždrijela desno i strijelne povrede lica, koje povrede u svom sveukupnom djelovanju na život i zdravlje oštećenog po kvalifikaciji predstavljaju osobito tešku tjelesnu povredu, nakon čega se udaljio sa lica mjesta u pravcu naselja Babina rijeka i dalje u bijeg u pravcu naselja Radakovo.

Prema detaljima iz optužnice, Topčić se tereti i što je bez odobrenja nosio vatreno oružje, dijelove za vatreno oružje i municiju, iako je znao da je za nabavljanje tog oružja, dijelova za oružje i municiju potrebno odobrenje, i to jedan pištolj sa pištoljskom municijom, koji je kritične prilike i upotrijebio prilikom izvršenja krivičnog djela te isti prilikom bjekstva izgubio, dakle, pokušao usmrtiti drugoga i bez odobrenja nosio vatreno oružje, dijelove za vatreno oružje i municiju, kada je za nabavljanje tog oružja, dijelova za oružje i municiju potrebno odobrenje.

Sakrio Topčića

Ismaila Jusića, rođenog u Travniku, Tužilaštvo ZDK tereti jer je u svom stanu, kako se navodi u optužnici, pružio pomoć Topčiću da ne bude otkriven.

- Pružio je pomoć učinitelju krivičnog djela da isti ne bude otkriven, na način da nakon što je Topčić počinio krivično djelo, a potom se dao u bijeg, zatekao ga ispred svog stana kako ga čeka u društvu njemu nepoznate ženske osobe, pa  kada ih je pustio u stan Admir Topčić mu je rekao  da je  pucao u  R.B. i da ga je pogodio u glavu i da ne zna da li je uopće  živ. Zamolio ga je da mu ustupi stan na korištenje kako bi ostao nedostupan policijskim organima, koji su već vršili potragu za njim, na što je i pristao i ustupio mu stan na korištenje u vremenskom periodu od 19 do 23 sata - navodi se u optužnici.

Prema detaljima iz optužnice, Jusić je Topčiću dao svoju odjeću kako bi presvukao svoju koju je nosio tokom pucnjave, anjegovu spakovao u kesu i ostavu u svom stanu. Iako je, navodi se u optužnici, znao da na taj način i dalje doprinosi da Topčić bude nedostupan organima gonjenja i da tako onemogućava njegov pronalazak usljed čije je pomoći mogao trajno ostati nedostupan za krivično gonjenje pa na to pristao.

- Dakle, pružio je pomoć učinitelju krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, ali ne i kazna dugotrajnog zatvora - stoji u optužnici.

Potvrđivanjem optužnice, napominju iz Tužilaštva ZDK, protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.