ŽELI ZAMIJENITI FAZLIĆA

Inspekcija istražuje sumnjivu dokumentaciju Devićevog (SDA) kandidata za načelnika Ilijaša Nermina Hodžića

Diplomu iz Irana nostrificirao 2021. godine, a magistarski upisao 2019. godine

Nermin Hodžić. Facebook

prije 4 sata 58 minuta

Kada je predstavljen 2021.godine građanima Ilijaša kao osoba superiornog CV-a i kao neko od kredibiliteta ništa nije upućivalo da će se tlo zatresti tri godine poslije.

Sada kandidat za načelnika, tada imenovani na mjesto direktora Javne ustanove KSC i Rai Ilijaš priložio je fakultetsku diplomu iz Irana, nostrificiranu od strane Fakulteta političkih nauka Sarajevo. Uz sve to priložio je i par potvrda o radnom iskustvu. Ima li tu nešto sumnjivo, nakon prijave se pitaju i u nadležnoj inspekciji?!

Zato ćemo krenuti hronološki, onako kako smo iz pouzdanog izvora i dobili informacije.

Upitna diploma

Kandidat Hodžić je 2021.godine nostrificirao diplomu bachelora iz Irana. Istu diplomu je, prema potvrdi koju je sam priložio, stekao samo godinu ranije 2020.godine u Iranu. Da bi stvar bila čudna, imenovani je upisao magistarski na istom fakultetu, FPN Sarajevo još 2019. godine. Znači li to da je upisao magistarski prije nego je uopće stekao validnu bachelor diplomu.

Upitno imenovanje

Kandidat SDA je nostrificirao diplomu sredinom 2021. godine, a na poziciju direktora imenovan krajem iste godine. U međuvremenu se malo toga zna gdje je i šta radio.

Ništa kod navedenog imenovanja možda i ne bi bilo sumnjivo da se za navedenu poziciju ne traži pet godina radnog iskustva, a on je imenovan tek par mjeseci nakon validiranja diplome u BiH. Pored toga, prvi upisan VSS staž imenovanog u poreznu upravu je tek iz 27. maja 2020. godine, opet prije same nostrifikacije, a prekasno da bi stekao iskustvo do 2022. godine.

Ko je izdao potvrde o radnom stažu s fakultetom kada imenovani nije niti imao fakultet? Ko je bio dovoljno hrabar priznati iste kod prijema na poziciju? Nadasve, koliko je hrabar isti kada je priložio diplome upitne legitimnosti?

Prema našim saznanjima, inspekcija u KS već provodi inspekcijske radnje na navedenom predmetu. U proteklom periodu ispitivala se dokumentacija u bazama podataka ministarstava obrazovanja, inspekcijski pregled će se obaviti na Fakultetu političkih nauka te u ustanovi u koju je imenovani primljen na mjesto direktora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.