OD KOGA JE UZEO NOVAC

Denis Stojnić dobio amneziju: Ne sjeća se šta je priznao u Tužilaštvu, objavljujemo dokumente

Stojnić je eksponirao svoje kontakte s Osmicom, tvrdi Tužilaštvo, kako bi uzeo novac koristeći se uticajem koji nije smio ni imati

Stojnić ranije priznao krivicu. Avaz

Miralem  Aščić

prije 4 sata 6 minuta

Stara narodna poslovica kaže: Ko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.

E u takvoj se situaciji našao Denis Stojnić, sarajevski "biznismen" kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za trgovinu uticajem i za korupciju.

Tačnije, Tužilaštvo tvrdi da je Stojnić koristeći se počasnom iskaznicom OSA-e, koju mu je dao Osman Mehmedagić Osmica, bivši šef tajne službe koji je napucan nogom iz ove agencije i pritom je završio na crnoj listi SAD, zahtijevao i uzeo od tri osobe 94.000 KM.

A Stojnić je eksponirao svoje kontakte s Osmicom, tvrdi Tužilaštvo, kako bi uzeo novac koristeći se uticajem koji nije smio ni imati, zloupotrebljavajući podatke tajne službe. No kako je došao do tih podataka ko treba biti protjeran iz zemlje, ko je prijetnja po nacionalnu sigurnost, to je sada do Tužilaštva BiH. U ovoj priči svoje prste ima i Osmica.

No, vratimo se na Stojnića.

Šta je Tužilaštvo utvrdilo. Avaz

- Od službenih lica je dobijao informacije koje ne bi smio imati, a koje je, u kontaktima sa drugim licima protiv kojih su se vodili krivični postupci ili su se mogli dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, prenosio informacije do kojih je dolazio u kontaktima sa službenim licima - navodi se, između ostalog u dokumentima Tužilaštva BiH.

Stojnić sada tvrdi drugačije. U izjavama za medije, koje je dao jučer nakon ročišta u Tužilaštvu, po zahtjevu da mu se produže mjere zabrane, navodi da će dokazati da nije uzeo novac i da nije mogao imati nikakav uticaj.

- Protiv mene je podignuta optuženica za trgovinu uticajem, koja mi nije bas jasna jer nisam nikakvog utjecaja imao - rekao je Stojnić.

Stojnić sve priznao. Avaz

Međutim, zanimljivo je da Stojnić 31.10.2022. godine u potpunosti priznao krivično djelo trgovina uticaja.

Pokazuju to i dokumenti Tužilaštva BiH, koji su u posjedu "Avaza".

Potvrđuje to i izjava Stojnićevog advokata iz oktobra prošle godine.

Omar Mehmedbašić je dodao da je Stojnić negirao navode vezane za prostituciju, a priznao primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, objavio je Faktor.

No, podizanjem optužnice, Stojnić je naglo dobio amneziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.