VIRDŽIN ORBIT

Kompanija Ričarda Brensona otpušta 85 posto radnika

Kako navodi BBC, firma će prestati sa radom u doglednoj budućnosti

Ričard Brenson. Printscreen

H. J. I.

31.3.2023

Kompanija za lansiranje satelita Virdžin Orbit, povezana s britanskim milijarderom Ričardom Brensonom saopćila je danas da će otpustiti 85 posto zaposlenih nakon što nije uspjela da obezbijedi nove investicije.

Firma prestaje sa radom

Kako navodi BBC, firma će prestati sa radom u doglednoj budućnosti, sedmicama nakon što je kompanija prekinula poslovanje na neodređeno vrijeme u pokušaju da privuče investitore.

Britanski javni servis navodi da ranije ove godine ta kompanija nije uspjela da dovrši prvo lansiranje satelita sa tla Velike Britanije, i da su vrijednosti akcija te kompanije jučer pale za više od 44 posto.

Troškovi 15 miliona dolara

Navodi se da je Brensonova investiciona firma Virdžin Investments ubrizgala 10,9 miliona dolara u Virdžin Orbit, "kako bi finansirala otpremnine i druge troškove vezane za smanjenje radne snage", kao i da će isplate za otpušteno osoblje i drugi troškovi iznositi oko 15 miliona dolara.

Kompanija Virdžin Orbit razvija rakete za nošenje malih satelita i dio je Brensonove biznis imperije, koja uključuje aviokompaniju Virdžin Atlantik i kompaniju za svemirski turizam Virdžin Galaktik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.