PREDSJEDNIK BH. ENTITETA

Dodik odbacio optužbe o kampovima, nazvao ih dijelom hibridnog rata: Tvrdi da je sve "satanizacija RS"

Možemo reći da su elementi koji pokušavaju to imputirati RS dolaze iz Federacije i to zbog ranije održanih kampova, kao i zbog postojanja paradžemata

Dodik: Obratio se medijima. Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

prije 16 sati 40 minuta

Predsjednik RS Milorad Dodik obratio se medijima na press konferenciji nakon sastanka s predstavnicima institucija RS povodom navoda o kampovima za obuku na teritoriji manjeg bh. entiteta.

Kako je rekao, zaključak sastanka je "da nema nikakve organizovane ni logističke podrške za organizovanje bilo kakvih aktivnosti niti kampova, bili oni vojni, paravojni ili edukativni".

"RS poštuje ustavne norme"

- Mi u RS stoga odbacujemo te spekulacije koje vidimo ovdje u BiH, a prije svega u Federaciji koja ide za tim da RS pripiše odgovornost. Niti je bilo, niti ima, niti smo organizovali bilo kakve kampove. RS može s ponosom reći da je na strani poštivanja svih ustavnih normi. Možemo reći da su elementi koji pokušavaju to imputirati RS dolaze iz Federacije i to zbog ranije održanih kampova, kao i zbog postojanja paradžemata i onih pojedinaca koji su bili po ratištu širom svijeta na strani radikalnih islamista - rekao je Dodik.

Kazao je kako su sve ovo "pažljivo odabrane metode laži koje su usmjerene ka rušenju RS i njenog vodstva".

- Srpski narod ni u ratu ni u miru nije bio sklon izvršenju terorističkih napada. Tipovi kakav je Helez koji uporno laže, čak i onda kad Tužilaštvo BiH kaže da nema osnova, on to nastavlja činiti. To radi da bi RS ostala u kontinuitetu ocrnjena na globalnoj sceni. Naš problem je što imamo lažljivog ministra. Nema na bazi čega iznositi bilo kakve tvrdnje. Očekujemo da će nadležni pokrenuti pitanje odgovornosti zbog širenja dezinformacija od strane Heleza - izjavio je Dodik.

Tvrdi kako je "od strane nekih američkih izvora zatraženo od Moldavije da pošalju tako gnusnu laž".

Optužuje Amerikance

- Kad su vidjeli da su pretjerali, povukli su svoje saopćenje sa zvaničnog sajta. Zatražili smo da nama u RS daju informacije gdje postoje ti kampovi i mi bismo ih sravnili sa zemljom. Ova špekulacija dolazi upravo u momentu kad sam se ja nalazio na BRICS-u. 

Američki ambasador je u tome pretjerao kao u mnogo čemu drugom. Amerikanci dobro znaju odakle prijete terorističke i druge aktivnosti. Toga nema u RS. Vlasti RS su vrlo odgovorne prije svega prema svom narodu. Nećemo dozvoliti ni jednom neodgovornom pojedincu da bilo šta učini na tom planu. 

Zamislite da jedna moldavska služba odjednom se pojavljuje kao siguran centar informacija za američkog ambasadora. A, recimo, mi treba da povjerujemo da za tu informaciju ne zna ni CIA, ni njemačka ni britanska obavještajna služba - tvrdi Dodik.

Dodik se povodom ovoga sastao s glavnim komandatnom EUFOR-a te je, kako kaže, dao podršku misiji EUFOR-a. 

- S druge strane, mi vidimo da ekstremni Bošnjaci kao Helez su dio posla u kojem bi oni pokazali da EUFOR ne obavlja svoju misiju. Uskraćivanje mandata EUFOR-u bila bi velika sramota za Evropsku uniju. Napad na EUFOR motivisan je činjenicom da se otkaže taj mandat i da ovdje uđe NATO kako bi oni proglasili da je ovdje ušao NATO - naveo je on.

Ponovio je svoj stav i stav manjeg bh. entiteta o pitanju ulaska u NATO savez, dok je za Evropsku uniju rekao da "političari iz RS nastavljaju predano raditi na tome".

O sastanku u Kazanju

Dodik se dotaknuo sastanak BRICS-a u Kazanju kojem je prisustvovao te američkih sankcija.

- Došao sam sa svojom delegacijom sa zasjedanja BRICS-a. Finale svega toga je bio sastanak s Putinom. Imali smo niz razgovora o važnim pitanja. Osjećao sam se sagovornikom i za globalna pitanja koje je sam Putin inicirao. 

Po Ustavu RS ima pravo da traži da se Parlament BiH saglasi s tim da RS može da se bavi određenim političkim pitanjima i mi ćemo to tražiti. BRICS nije uperen protiv bilo koga. Kao što možete vidjeti, u BRICS se uključuju zemlje sa svih kontinenata. BRICS se bavi isključivo pitanjima mira. 

To je asocijacija slobodnih zemalja. To je pravo mjesto za nas. Ona nije zamjenska platforma za EU - kaže Dodik, dodajući kako "RS može mirno spavati i da ne treba brinuti o izmišljenim američkim sankcijama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.