"AVAZ SAZNAJE"

Kraj agonije: Radnici nekadašnje Fabrike duhana Mostar dobit će svoj novac!

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio prvostepeno rješenje

Fabrika duhana Mostar: Nekadašnji gigant. Facebook

Meliha Smajkic

prije 13 sati 20 minuta

Kantonalni sud u Mostaru je, kako saznajemo, potvrdio presudu Općinskog suda u Mostaru, odnosno, rješenje o raspodjeli sredstava od prodaje Fabrike duhana Mostar.

Tako je okončana višegodišnja agonija radnika ovog nekadašnjeg giganta koji će napokon, nakon što su se, praktično, od 2007.godine našli na ulici kada je ugašena proizvodnja, napokon riješiti svoj status i naplatiti potraživanja.

Kantonalni sud u Mostaru je odbio žalbu firme „Hercegovina promet“ koja u ranijem postupku tu mogućnost nije koristila, a koja se, zanimljivo, na popisu tražilaca izvršenja našla iza 130.pozicije, dok su rješenjem obuhvaćeni oni do rednog broja 29!

Prema potvrđenom , pravosnažnom, rješenju radnicim, njih oko 130, koliko ih je bilo u procesu izvršenja, pripada 1,5 miliona KM po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Porezna uprava F BiH će naplatiti ukupno 2,8 miliona KM. Međutim, polovina tog iznosa se odnosi na doprinose radnika za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno, za uvezivanje njihovog staža.

Svoja potraživanja u iznosu od 210.000 KM dobit će i „Bijeljina-duhan“, a ostatak se odnosi na sudske te druge troškove.

Zanimljivo je da Vlada F BiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala u FDM-u, ali su radnici godinama proživljavali agoniju bez primanja, nemogućnosti uvezivanja radnog staža i sticanja prava na penziju, a mnogi od njih su umrli u iščekivanju svojih potraživanja.U međuvremenu se zametnuo i svaki trag stečajnom postupku.

Nekretnine FDM-a s pripadajućim zemljištem na površini od 19.903 kvadratna metra bila je procijenjena na 21 milion KM. I prodaja kompleksa FDM-a putem javne licitacije se bila pretvorila u višegodišnju trakavicu.

Nakon niza neuspjelih poziva o prodaji nekretnina, u maju 2022.godine fabrički kompleks je prodat širokobriješkoj firmi „Mikra-Matic“ za iznos od pet miliona i 10.000 maraka.

U Mostaru se, inače, odavno špekuliše da širokobriješka firma više nije vlasnik prodate nekretnine FDM-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.