POLITIČKE IGRE

Kompliciran put bh. državljana od Sarajeva do Prištine: Bez dokaza u pasošu o boravku na Kosovu

Putovanje organizirano ranije, a dozvolu za ulazak na Kosovo dobili smo dan pred polazak

Boravili u Prištini, gdje je spomenik „Newborn“ napravljen nakon proglašenja nezavisnosti. Avaz

Nerma Ajnadžić

prije 7 dana

Da biste otputovali iz Bosne i Hercegovine na Kosovo i obrnuto, potrebna je viza. To je jedina država zapadnog Balkana za koju nam je potrebna takva vrsta dokumenta, a ujedno, osim Srbije, BiH je jedina zemlja koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Otežano kretanje

Za to je potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, čemu su se, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, protivili svi članovi koji dolaze iz entiteta RS. Politika tu igra glavnu ulogu, a ne građani dviju zemalja kojima je itekako otežano kretanje.

U okviru samita o medijskoj pismenosti koji je organizirala Kancelarija Delegacije Evropske unije na Kosovu, potpisnica ovih redova boravila je u Prištini prošle sedmice. Iako je put bio planiran za 1. oktobar, a organiziran mnogo ranije, definitivnu potvrdu da možemo ući na Kosovo (išlo nas je više iz Sarajeva, op.a.) dobili smo dan prije polaska, 30. septembra. I važila je samo tri dana, do 3. oktobra.

Dozvola za ulazak na Kosovo. Avaz

Direktnih letova, naravno, za Prištinu nema, zbog čega je odlučeno da se ide organiziranim prijevozom. Čak 10 sati vožnje (pauze nisu uračunate, op.a.).

U Srbiju smo prešli na graničnom prijelazu Uvac. Osim standardnih pitanja kuda idemo i zašto, problema nije bilo. I to je jedini pečat u pasošu za ta tri dana.

Jedna rečenica

Sada ne bismo mogli na osnovu pasoša ni dokazati da smo bili na Kosovu. Naime, na granici između Kosova i Srbije niti jedan pečat nije stavljen u pasoš, a kosovski granični policajci su pomno ispitivali. U jednom trenutku smo pomislili da nam neće dozvoliti ulazak, što se, srećom, nije desilo.

Pri povratku - ista stvar.

Pečat u pasošu s graničnog prijelaza Uvac. Avaz

S obzirom na to da je organizirani prijevoz u pitanju, vozaču je bio potreban pečat, te je srbijanski graničar, nakon što smo zvanično napustili područje Kosova, rekao:

- Mi pečat ne možemo staviti, jer ovo ne smatramo međunarodnim prijelazom.

I u tu rečenicu stane svako objašnjenje.

Sloboda kretanja

Politički predstavnici iz RS u Vijeću ministara BiH zaustavili su i ratifikaciju Sporazuma o slobodi kretanja s ličnim kartama na zapadnom Balkanu, a državljani Kosova, koji nemaju srbijanski pasoš, prema odluci Vijeća ministara BiH od 2012. godine, ne mogu turistički putovati u BiH.

Obavezni su dobiti vizu koja se ne lijepi u pasoš, već izdaje na posebnom obrascu „samo u izuzetnim slučajevima“ u ambasadama BiH u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.