KANTONALNI SUD SARAJEVO

Potvrđena optužnica protiv Adema Šumana zbog ubistva Farisa Pendeka

Predloženo je saslušanje 26 svjedoka, deset vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza

Avaz

N. H.

prije 4 sata 39 minuta

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Adema Šumana zbog krivičnih djela ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju i nanošenje lakih tjelesnih povreda. Optužnica je potvrđena i protiv njegovih pomagača nakon ubistva, Elmedina Gradišića i Mersima Saljevića.

Adem Šuman se tereti da je 28. januara 2024. godine oko 23 sata i 30 minuta, na prometnoj raskrsnici u sarajevskom naselju Otoka, bez vozačke dozvole i bez ikakvog povoda i razloga, automobilom Peugeot popriječio put četvorici prijatelja koji su se nalazili u Citroenu. Optuženi je otvorio prozor i obratio im se riječima: „Šta me gledate, stanite ovdje“. Približio se njihovom automobilu i u namjeri da se obračuna sa njima, ne izlazeći iz automobila, prešao je na mjesto suvozača i kroz otvoren prozor udarao dvojicu od njih pesnicom, potom iz kasete uzeo pištolj i drškom pištolja ih ponovo udario. Nakon toga je kroz otvoren prozor ispalio jedan metak koji je pogodio Farisa Pendeka u grudni koš i usmrtio ga. Nakon ubistva, Šuman je pobjegao i našao se sa optuženima Elmedinom Gradišićem i Mersimom Saljevićem, koji su mu pomogli da sakrije dokaze i prikrije tragove. Tačnije, pomogli su mu da prikrije automobil, da se riješi pištolja i mobitela i da pobjegne u Zenicu.

Nakon potvrđivanja optužnice, postupajuća tužiteljica predložila je sudu produženje pritvora Ademu Šumanu. Elmedin Gradišić i Mersim Saljević su pod mjerama zabarne. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka, deset vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.