"AVAZ" SAZNAJE

Inspekcija: Kandidat SDA u Ilijašu sumnjivo nostrificirao diplomu i imenovan za direktora

Nostrifikacija diplome je, pored navedenog, upitna i sa aspekta osnova za nostrifikaciju što je “Mišljenje instituta iz Mostara”

Nermin Hodžić. Facebook

E. T.

prije 2 sata 31 minutu

Kako je ranije pisao portal "Avaza", inspekcija provodi nadzor nad diplomom Nermina Hodžića kandidata SDA za načelnika Ilijaša. 

Sada je inspekcija utvrdila tačnost svih navoda kod prijavljenih sumnji u nostrifikacijskom procesu i kod imenovanja za direktora novog kandidata za načelnika u Ilijašu Nermina Hodžića (SDA).

Nostrifikacija diplome

Kako saznajemo, inspekcija je 30.09.2024.godine provela inspekcijski nadzor te utvrdila da je Hodžić upisao magistarski studij 2019.godine dok je tek 2021.godine nostrificirao diplomu stečenu u Iranu.

Faksimil inspekcijskog nadzpra. Avaz

Nostrifikacija diplome je, pored navedenog, upitna i sa aspekta osnova za nostrifikaciju što je “Mišljenje instituta iz Mostara”, kako inače nije procedura. Naime, mišljenje na nostrifikaciju daju i mnoge ilustanove i instituti u Sarajevu.

Nostrificirana diploma znači da je tek od dana priznavanja, kako inspekcija kaže 12.07.2021.godine, Hodžić tek priznat kao VSS obrazovani kadar u BiH.

Nezakonito imenovanje?

U isto vrijeme, navedeno lice se 2022. godine prijavilo na konkurs za direktora Javne ustanove KSC Ilijaš. Kao prvorangirani je i imenovan na tu poziciju.

Faksimil inspekcijskog nadzora. Fena

Imenovanje je uslijedilo svega 9 mjeseci nakon što je Hodžić nostrificirao diplomu prema zakonu u BiH. Navedeno znači da je kao VSS kadar, vremenski i faktički, mogao steći svega 9 mjeseci radnog iskustva kao VSS jer je upravo toliko prošlo od nostrifikacije. Nasuprot tome, imenovani je “uspio opravdati” 5 godina radnog iskustva, od čega dvije godine na rukovodnim mjestima, što je neupitno plod neke vrste falsifikacije i potencijalno krivično djelo.

Sve navode inspekcija je proslijedila Uredu za borbu protiv korupcije te nadležnom kantonalnom tužilaštvu. U narednom periodu ćemo nastaviti pratiti ovaj slučaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.