IMA LI PARA

Navodi o dugovima podigli buru u društvu: Federacija (ni)je prezadužena

Forto zagovara zaduživanje radi investiranja

Da li je situacija zabrinjavajuća. Screenshot

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 6 minuta

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2023. godinu u kojem se navodi da je FBiH iz plusa od 200 miliona KM za godinu otišla u minus od 534 miliona KM.

Ova informacija podigla je veliku buru u javnosti, a iz opozicije tvrde da ona dokazuje nesposobnost i štetno djelovanje Vlade predvođene premijerom Nerminom Nikšićem.

Negirali navode

Lideri trojke negirali su tačnost ovih informacija. Premijer Nikšić je negirao ove navode te tvrdi da im je prethodna vlast iza sebe ostavila velike obaveze.

- Oni znaju kakvu su dubiozu ostavili, a mi to ne prikazujemo nego izvršavamo. Nije im jasno kako plaćamo te obaveze pa govore da se zadužujemo. Postoji 200 miliona planiranog deficita, koji je u budžetu prikazan kao ostvareni suficit, nije to suficit nego dug iz zadnjeg perioda, to se može vidjeti u budžetu na prvoj stranici. Svi koji se time bave znaju da je to projektovani deficit za 2023. i da nema suficita – kazao je Nikšić.

Plaće i penzije

Lider Naše stranke Edin Forto, s druge strane, rekao je kako se on lično zalaže da se BiH zadužuje kako bi taj novac mogao biti investiran u razvoj i infrastrukturne projekte, s obzirom na to da BiH nije visoko zadužena država.

Ipak, nisu svi saglasni s ovakvim stavovima. U razgovoru za „Dnevni avaz“, profesor ekonomije Damir Bećirović ističe kako se većina dugova koristi za socijalna davanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.