ZABRINJAVAJUĆE

Podaci i projekcije ukazuju na katastrofu: BiH će „spasti“ na 1,36 miliona stanovnika!

U tri decenije populacija se smanjila za 19 posto

Odlaze radno sposobni i fertilni. Facebook

Meliha Smajkic

prije 15 sati 48 minuta

Bosna i Hercegovina bilježi jedan od najvećih padova broja stanovnika u Evropi u posljednjih 30 godina. Prema novim podacima Eurostata, od 1993. do 2023. godine, populacija BiH smanjila se za 19 posto.

S druge strane, prema bazi podataka „Word Population Prospects“ Ujedinjenih nacija (UN) u kojoj daju procjene demografskih i populacijskih kretanja svjetskog stanovništva, u BiH trenutno živi 3,2 miliona stanovnika, a njihove projekcije pokazuju da će naša zemlja 2100. godine imati 1,36 miliona stanovnika. Praktično, te brojke pokazuju, kako to UN procjenjuje, da će BiH izgubiti 1,84 miliona stanovnika!

Demograf Aleksandar Majić kaže da mi nemamo zvaničnu statističku evidenciju koja se odnosi na popis stanovništva.

Majić: Dvostruki gubitak. Facebook

- Ali, neminovno, vidimo iz godine u godinu da imamo negativan prirodni priraštaj. Dakle, svake godine je veći broj umrlih u odnosu na broj rođenih. Međutim, podaci o migracijama, tačnije, vanjskim migracijama nam nisu dostupni. Ne znamo koliko stanovništva iz dana u dan, svake godine napušta BiH, tako da možemo reći da su te procjene koje su na bazi UN-a i Eurostata približno tačne, ali sigurno nisu egzaktne - kaže nam Majić.

Dvostruki gubitak za BiH je, pojašnjava, to što je riječ većinom o stanovništvu mlađe dobi, odnosno radno sposobnom i fertilnom.

- Dakle, gubimo taj potencijal, a ostaje nam većinom starija populacija. Iz dana u dan, demografski sve više starimo - iznosi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.