CRVENA OLOVKA

Duška Jurišić: Sud krije koji sudija je Kasumoviću presudio samo godinu dana, zna se ko dojavljuje bombe - kome odgovara atmosfera straha pred izbore?

U ovom predmetu krivičnog djela postoji zaprijećena kazna do 3 i do 5 godina zatvora. Ovo je klasični primjer kompromitacije pravosuđa

Duška Jurišić gošća "Crvene olovke". Alfa TV

Alfa TV

prije 4 sata 22 minute

Gošća emisije "Crvena olovka“ bila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Na početku razgovora govorila je o sistemu u kojem se kazna za seksualno uznemiravanje djeteta i za pedofiliju može otkupiti.

- Događa se da Sud krije ko je bio ovlašteni sudija odnosno sutkinja u tom postupku, Sud krije koji je sudija potvrdio presudu. U ovom predmetu krivičnog djela postoji zaprijećena kazna do 3 i do 5 godina zatvora. Ovo je klasični primjer kompromitacije pravosuđa.

Otpočetka se išlo na ovo

Ja da sam u ovom trenutku predsjednica suda sasvim sigurno bih podnijela krivičnu prijavu protiv sudije. Prvo zato što je presuđena kazna zatvora od godinu dana. Dokazano je da je Kasumović kriv.

Otpočetka se smišljeno išlo na kaznu zatvora od godinu dana koja može biti otkupljena, a onda se sve pokušava zataškati. Mediji su tražili infomaciju ko je bio sudija, ali informaciju nisu dobili. Naši sudovi su zatvoreni, kao da su posebne institucije. Oni pokazuju svoju aroganciju. Toliko dana nakon otkrivanja slučaja mi ne znamo ko je sudija. Morala je već biti održana hitna sjednica VSTV-a. Mora se ispitati krivična odgovornost onih koji su donijeli ovakvu odluku i onih koji su zataškali ovakav slučaj - kaže Jurišić.

Praksa u BIH je takva da se počinicima krivičnih djela uglavnom dosuđuju najniže zatvorske kazne. Jurišić je govorila i o najnižim kaznama koje se dodjeljuje nekada i za najteža krivična djela.

- Poznata su imena koja su kriminalcima dodjelijvali najniže kazne. Ti kriminalci sada hodaju slobodni. Ako prihvatite da budete sudija onda morate biti svjesni svoje odgovornosti. Prije svega treba se ispitati kako je moguće da neko dobije kaznu od godinu dana za teško djelo, a poslije tu kaznu otkupi - kaže Jurišić.

Femicidi i sigurnost u BiH

- Broj femicida se od 2019. utrostručio. Napravljena je sistemska analiza u FBIH. Nažalost ne postoje baze podataka. Femicid kao krivično djelo ne postoji.

Konstantno dolaze dojave o bombama, kome odgovara atmosfera straha pred oktobarske izbore. Ovakva atmosfera ne odgovara strankama Trojke, evo pitam kojim strankama odgovara. Kada je riječ o opoziciji vidite da su se ušutili, a stanje je eksplodiralo - navodi Jurišić.

Duška Jurišić osvrnula se i na česte napade plaćenih komentatora na društvenim mrežama, botova koji je nerijetko vrijeđaju, ali ona im kaže nikada ne odgovara.

- Ne odgovaram na takve uvrede nikada. Svi u BiH znaju ko je Duška Jurišić, svi znaju da sam bila ratna reporterka s prvih linija odbrane. To je najznačajniji dio moje karijere. Podnosila sam krivične prijave, kada se podsrekavalo na ubistvo. Tada sam prijavila policiji. To je poprilično mučno, dugo traje, a obično se ne završi podizanjem optužnice. Mora se procesuirati govor mržnje - poručila je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.