PRAVOBRANILAŠTVO BIH

Almina Pilav za "Avaz": Zatražili smo obustavljanje prodaje nekretnina BHRT-a, u pitanju je državna imovina

Državno pravobranilaštvo je o svemu obaviješteno tek 28. avgusta ove godine i reagiralo u posljednji tren

Almina Pilav. Facebook

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Za sutra je pred Općinskim sudom u Sarajevu zakazana licitacija na kojoj se, prodajom dijela zgrade i zemljišta uknjiženog na BHRT, nastoji izmiriti dug Javnog servisa BiH prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) u iznosu od oko 16 miliona maraka. Iz BHRT-a su više puta apelirali na državne institucije da nađu rješenje za ovaj problem. Kako je za “Avaz” izjavio direktor Belmin Karamehmedović gubitak nekretnina predstavljao bi prvi konkretan korak ka konačnom gašenju BHRT-a.

Iako je, kako saznajemo, rješenje o izvršenju presude doneseno 2022. Državno pravobranilaštvo je o svemu obaviješteno tek 28. avgusta ove godine i reagiralo u posljednji tren.

- Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je, temeljem dokumentacije koja nam je dostavljena 28.08.2024. godine, poduzelo hitne pravne korake na zaštiti imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine, a u vezi sa zakazivanjem prve prodaje nekretnina za dan 25. septembar pred Općinskim sudom u Sarajevu. Pravobranilaštvo BiH podnijelo je prigovor protiv rješenja o izvršenju i zahtjev za obustavu prodaje nekretnina, s obzirom da se iz historijata zemljišnoknjižnih izvadaka nekretnina koje su predmet izvršenja, može utvrditi da su one bile upisane kao „državno vlasništvo" sa dijelom 1/1 – pojašnjava zamjenica pravobranioca BiH Almina Pilav.

Iz Općinskog suda u Sarajevu još nema odgovora na zahtjev Pravobranilaštva BiH.

- Zatražili smo od nadležnog suda da obustavi izvršni postupak u odnosu na državnu imovinu, imajući u vidu činjenicu da je Pravobranilaštvo BiH ranije pokrenulo sporove pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa predmetnim nekretninama iz zk uloška br. 8509, K.O. SP_DOLAC i zk uloška br. 7222, K.O. SP_DOLAC, u skladu sa odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine – ističe Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.