NA DANAŠNJI DAN

Rudi Alvađ: 36. godišnjica smrti bh. doajena glume

Danas je subota, 21. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostala su još 102 dana

Rudi Alvađ. Sarajevo.co.ba

I. P.

prije 6 sati 44 minute

Na današnji dan 1988. godine, u Sarajevu je preminuo doajen glume Rudi Alvađ, legendarni Momo iz kultne humorističke emisije nekadašnjeg Radio Sarajeva “Momo i Uzeir”.

Zajedno s još jednom legendom bosanskohercegovačkog glumišta Rejhanom Demirdžićem – Uzeirom, te radijskim voditeljem Momom Dragičevićem stvorio je legendarne Momu i Uzeira, koji su svojim urnebesnim skečevima uveseljavali slušatelje, a kasnije i gledatelje širom bivše SFR Jugoslavije. Koliko su bili popularni dokazuje to što je po njima narod dao imena dvojici istih nebodera na Marindvoru u Sarajevu.

Rudi Alvađ rođen je 17. jula 1929. u Petrovcu na Mlavi. Igrao je u velikom broju pozorišnih predstava, najprije u Narodnom pozorištu u Puli i Varaždinu, zatim u sarajevskom Malom pozorištu (današnji Kamerni teatar 55), te Narodnom pozorištu Sarajevo.

Kao najplodniji i najvažniji profesionalni period Rudi je isticao rad s Jurislavom Korenićem u Kamernom teatru. Bio je Jago u „Otelu“, Žurden u „Građaninu plemiću“, Bondov Lir, Jerotije u „Narodnom poslaniku“. Igrao je u „Stijeni“ Derviša Sušića, „Blagu u duvaru“, „Prosjačkoj operi“, „Karađozu“, „Husinskoj buni“ i ‘Kožama’.

Publije Vergilije Maron. Wikipedia.org

Umro rimski pisac Vergilije, autor „Eneide“

19. pr. n. e. - Umro rimski pisac Publije Vergilije Maron, tvorac djela u kojima je veličao rimsku prošlost i vijekovima bio uzor evropskim pjesnicima. U junačkom epu "Eneida" (12 knjiga, 9.896 heksametara), pisanom 11 godina, po ugledu na Homera, opisao je trojanskog junaka Eneju koji je poslije dugih lutanja i borbi došao u Lacijum i postao rodonačelnik Rimljana. Ostala djela: "Pastirske pjesme" (ekloge, 900 heksametara), "Pjesme o poljoprivredi" (georgike, 2.000 heksametara).

1832. - Preminuo škotski pisac Valter Skot (Walter Scott), tvorac modernog historijskog romana. U romanima koji se odlikuju živošću, zanimljivim pojedinostima, dramatikom i raznolikošću, iskazao se kao majstor u stvaranju zapleta i živih likova. Sakupljao je i narodne pjesme i pisao epove iz historije Škotske. Preveo je na engleski jezik bosansku narodnu pjesmu "Hasanaginica". Djela: romani "Veverli", "Gaj Manering", "Starinar", "Rob Roj", "Ajvanho", "Talisman", "Kenilvort", "Kventin Dervard", "Grof Robert".

1860. - Umro njemački filozof Artur Šopenhauer (Arthur Schopenhauer), čija je filozofija duboko pesimistična, čak mračna: individualna egzistencija je beskrajna patnja, ovaj svijet je najgori mogućni svijet, a osnovno moralno osjećanje jeste sažaljenje. Djela: "O četvorostrukom korijenu principa dovoljnog razloga", "Svijet kao volja i predstava", "Parerga i paralipomena".

1866. - Rođen engleski pisac Herbert Džordž Vels (George Wells), rodonačelnik naučno-fantastične literature, autor mnogih popularno-naučnih, historijskih, socijalnih i fantastičnih romana i pripovijedaka. Djela: "Rat svjetova", "Vremenska mašina", "Historija svijeta", "Ostrvo doktora Moroa", "Hrana bogova", "Nevidljivi čovjek", "Novi Makijaveli", "Tono Bangi", "Čovječanstvo", "Novi svijet", Nauka o životu", "Kips".

1919. - Mirko Božić, hrvatski književnik, rođen je na današnji dan. Bio je direktor Drame HNK u Zagrebu te profesionalni književnik i urednik časopisa „Kulturni radnik“, „Literatura“, „Književnik“ i sedmičnika „Telegram“, a kasnije intendant zagrebačkog HNK i potpredsjednik Sabora. Najvažniji dio njegovog opusa je romaneskna Trilogija o Kurlanima. Objavljivao je novele, scenarije za filmove, televizijske drame i serije, te radiodrame. 

Lari Hagman. Wikipedia.org

Rođen američki glumac Lari Hagman

1931. - Rođen Lari Hagman (Larry), američki glumac, producent i režiser najpoznatiji po ulozi J. R. Ewinga u svjetski popularnoj TV-seriji “Dallas“. Prije toga je 1960-ih stekao slavu kao major Anthony Nelson u sitkomu “I Dream of Jeannie“. Preminuo je 23. novembra 2012.

1934. - Rođen Lenard Norman Koen (Leonard Norman Cohen), kanadski kantautor i književnik. Počeo je pisati još 1951., dok je svoju prvu knjigu pjesama „Let Us Compare Mythologies“ (Usporedimo mitologije) objavio u Montrealu 1956. godine. Primljen je u Kuću slavnih 2008. godine.

1938. - Umrla Ivana Brlić-Mažuranić, hrvatska književnica koja je u u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Njenim krunskim djelom kritičari smatraju zbirku pripovjedaka „Priče iz davnine“.

1971. - Preminuo Bernardo Alberto Husej (Houssay), argentinski fiziolog koji je (zajedno s Carlom i Gerty Cori) 1947. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoje otkriće uloge koju imaju hormoni hipofize u regulaciji razine šećera (glukoza) u krvi u životinja. Husej je također bio vrlo aktivan u promociji vrijednosti znanstvenih istraživanja i medicinske edukacije, ne samo u Argenitni nego i cijeloj Latinskoj Americi.

1974. - Umro američki filmski glumac Volter Brenan (Walter Brennan), prvi glumac dobitnik tri Oskara, vjerovatno najčuveniji epizodista svih vremena. Filmovi: "Frankeštajnova nevjesta", "Furija", "Dođi i uzmi", "Zapadnjak", "Kentaki", "Imati i nemati", "Moja draga Klementina", "Crvena rijeka", "Rio Bravo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.