NA DANAŠNJI DAN

Admiral Mahić: 9. godišnjica smrti bh. književnika

Danas je četvrtak, 19. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostala su još 104 dana

Admiral Mahić. Uvkf.si

I. P.

prije 14 sati 22 minute

Na današnji dan 2015. godine, umro je Admiral Mahić, bosanskohercegovački književnik. Tokom agresije na BiH i opsade grada Sarajeva bio je urednik prvog ratnog biltena Hrvatske seljačke stranke i voditelj-koordinator književnih programa u HKD "Napredak", u Sarajevu.

Nakon rata imao je nekoliko inozemnih književnih stipendija kao što su: Kulturkontakt-Austria, Alte-Schmiede, Wien, Kultur-Steimark, Graz i Maribor. Poezija mu je prevođena na francuski, slovenski, njemački i engleski jezik.

Osim poezije, objavljivao je i prozu, zabilješke s putovanja i drame. Objavio je niz dramskih tekstova za djecu emitiranih na Radio Sarajevu. Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Radio je dobrovoljno kao urednik časopisa za poeziju i umjetničku fotografiju “Republika poezije”. Bio je jedan od osnivača P.E.N. Centra BiH.

Knjige pjesama: „Ljubavna inspiracija“, „Epilepsija cvjetova“, „Atlasna imperija“, „Glasno zrim“, „Kameni stol“, „Zvono“, „Sahara“, „Vijavica iz pisaćeg stroja“, „Džajina loza“, „Treba biti priseban“, „Majčine ruže“, „Planinski vodoskok“, „Ljubavni red vožnje“, „Vozni red ljubezni“ (zbirka pjesama na slovenskom), „Bacač pjesama“.

Drame: „Brod na Miljacki“, „Je li ovo cesta“, „I gurat ću vinograd kroz mariborske ulice“. 

Vilijam Golding. Wikipedia.org

Rođen engleski pisac i nobelovac Vilijam Golding

1911. - Rođen engleski pisac Vilijam Golding (William), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983., koji je bio preokupiran dramom čovjeka uhvaćenog u klopku zla i iskonskog grijeha. Privukao je mnoge čitaoce romanima prožetim atmosferom zlokobnog i jezivog, iako nije uvijek lako protumačiti simboliku u njegovim djelima, pisanim u rasponu od najgrubljeg realizma do alegorije. Djela: romani "Gospodar muha", "Nasljednici", "Hridine dvojice mrtvih", "Bijeg škorpija", "Slobodan pad", "Toranj katedrale", "Piramida", "Vidljiva tmina", "Obredi plovidbe", eseji "Vrele kapije", "Pokretni cilj".

1926. - Nino Rota (Rotta), jedan od najznačajnijih italijanskih i svjetskih kompozitora filmske muzike, rođen je na današnji dan. Njegove melodične pjesme često stiču trajnu popularnost i izvan filmskog medija, poput tema iz filmova "Kum" i "Amarcord". Sarađivao je u približno 90 filmova, a njegova muzika korištena je i posmrtno, naprimjer, u Kopolinom (Coppolla) filmu "Kum III" 1990. godine. Rota je najznačajniju saradnju ostvario s Federikom Felinijem (Federico Fellini). Svojom muzikom znatno je pridonio uspjehu filmova tog reditelja pa je čak nazvan "Felinijevim čarobnjakom".

1933. - Rođen Husein Džanić, bosanskohercegovački hemičar. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1964., a doktorirao na hemijskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1974. godine. Autor je više od 40 udžbenika i naučnih radova, među kojima su: “Praktikum organske hemije”, “Tehnologija s poznavanjem robe”, “Tehnologija goriva, maziva i tehničkih tekućina”, “Tehnologija materijala za tehniku prometa”, “Tehnologija materijala u prometu”... Predavao je na fakultetu u Petrinji i na Višoj zrakoplovnoj školi u Zagrebu. Osnovao je prvu laboratoriju u Velikoj Kladuši, te kroz svoj akademski rad ostavio bogato naslijeđe budućim generacijama.

1935. - Umro ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, otac astronautike. Još 1883. izložio je ideje o korištenju reaktivnog pogona kod letjelica, a 1903. objavio prvo klasično djelo iz teorije astronautike "Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima". Postavio je osnovne jednačine kretanja rakete promjenljive mase u bezvazdušnom prostoru. 

Džeremi Ajrons. Hollywoodreporter.com

Rođen engleski glumac Džeremi Ajrons

1948. - Rođen engleski glumac Džeremi Ajrons (Jeremy Irons). Prvu veliku filmsku ulogu dobio u romantičnoj drami „Žena francuskog poručnika“ iz 1981., za koju je nominovan za nagradu BAFTA za najboljeg glumca. Godine 1990., Ajrons je glumio Klausa fon Balova (Claus von Bulow), čovjeka optuženog za ubistvo, u filmu „Obrat sreće“ za šta je dobio više nagrada, uključujući i Oskara za najboljeg glumca.

1969. - Na dan obilježavanja 47. godišnjice sarajevskih "Plavih", FK Željezničar odigrao je prijateljsku utakmicu s brazilskim Santosom, kojeg je predvodio najbolji fudbaler na svijetu svih vremena – Pele. U svojoj bogatoj historiji Željezničar je igrao protiv mnogih poznatih klubova. Treba naglasiti da je 50. rođendan fudbalskog kluba Željezničar uveličao milanski Inter koji je, također, gostovao na Koševu, u sklopu obilježavanja rođendana kluba. I londonski Arsenal odigrao je prijateljski meč s timom s Grbavice, 1976. godine, u Dolini ćupova (današnja "Grbavica").

1991. - U ledenjaku na granici Austrije i Italije otkriven je Eci, najstarija prirodno sačuvana mumija u Evropi, iz 3300. pr. n. e.

2021. - Umrla Marina Tucaković, srbijanski tekstopisac. Prvi muzički uspjeh imala je s grupom “Zana” i kultnim hitom “Dodirni mi kolena” iz 1982. godine. Pjesmu su mnogi poslije prepjevali, a u Hrvatskoj je poznata u interpretaciji Severine. Sarađivala je s najvećim muzičkim izvođačima u regiji. Autorica je tekstova hitova Miše Kovača, Olivera Dragojevića, Zdravka Čolića, grupe “Magazin”, “Bijelog dugmeta”, Toše Proeskog, Jelene Karleuše, Dragane Mirković, Lepe Brene i drugih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.