NEPRIMJERENO PONAŠANJE

U oktobru glavna rasprava u postupku protiv federalnog tužioca Saše Sarajlića

U ovom slučaju se nije radilo o slučajnom susretu, već pod kontrolom tuženog, navela je Porča

Bajramović i Sarajlić. Istraga.ba

E. T. / Birn

prije 6 sati 6 minuta

Na pripremnom ročištu Saši Sarajliću, federalnom tužiocu i članu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji se tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dogovoreno je da glavna rasprava bude održana krajem oktobra.

Sarajlić se u svojstvu federalnog tužioca tereti da je 6. novembra 2023. godine, posredstvom N.N. prijatelja, putem telefona stupio u kontakt s Halilom Bajramovićem, tadašnjim zastupnikom u Predstavničkom domu Federacije i članom Naroda i pravde, s kojim se sutradan sastao u ugostiteljskom objektu “Spazio Gourmet”.

Kako je navela disciplinska tužiteljica Aldijana Porča, Bajramović je u to vrijeme bio optužen pred Vrhovnim sudom Federacije, a u kojem je Federalno tužilaštvo zastupalo žalbu. Ona je dodala da je 8. novembra 2023. bila zakazana sjednica u ovom predmetu, a što je ubrzo objavljeno i u medijima.

Disciplinska tužiteljica Porča je kazala kako je tuženi Sarajlić morao biti svjestan ovih okolnosti prije nego što je olako i bez opreza pristao na susret na javnom mjestu, s obzirom na to da se sastao s Bajramovićem, koji je bio politički aktivan te imao status optuženog lica. Kako je pojasnila, bivša Sarajlićeva supruga te vrhovna sutkinja Hurija Muratović je postupala u predmetu protiv Bajramovića.

Dodala je da se Sarajlić tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” te da ga Ured disciplinskog tužioca tereti jer je u konkretnom slučaju propustio voditi računa o tome gdje se sastaje i s kim, čime je ispoljio neoprezno ponašanje te sebe kompromitovao.

“U ovom slučaju se nije radilo o slučajnom susretu, već pod kontrolom tuženog”, navela je Porča.

Sarajlićeva punomoćnica Lejla Čović je izjavila kako u potpunosti ostaje kod odgovora na disciplinsku tužbu te je istakla da je tužba konfuzna, neosnovana i pravno neutemeljena, a što će dokazati i u toku postupka.

Prvostepena disciplinska komisija je prihvatila dokaze Ureda disciplinskog tužioca, među kojima je službena zabilješka, izvještaj Parlamenta Federacije u pogledu statusa Bajramovića, zapisnik članova Sudskog vijeća, dopis glavnog federalnog tužioca Muniba Halilovića, prikaz rezultata Google pretraživanja za Bajramovića te članci s online portala, među kojima je i Istraga.ba.

Punomoćnica Čović je u odnosu na posljednja dva dokaza Ureda uložila prigovor zakonitosti te kazala kako prikaz rezultata istraživanja ne može biti dokaz na predloženi način, a da bi u slučaju ulaganja članaka s online portala bilo potrebno saslušati autore tekstova.

U odnosu na dokaze punomoćnice tuženog, Disciplinska komisija je prihvatila saslušanje Bajramovića, federalnog tužioca Nihada Halilčevića, koji je postupao u predmetu protiv Bajramovića, te saslušanje Sarajlića, dok je odbila prijedlog za saslušanje sutkinja Vrhovnog suda Hurije Muratović, Jasmine Begić i Božidarke Dugonjić.

Punomoćnica Čović je prije čitanja disciplinske tužbe predložila da se pripremno ročište odgodi te pojasnila kako smatra da se nije mogla pripremiti za ročište jer joj nije bio omogućen uvid u spis te je predložila da Vijeće izda nalog Ureda za dozvolu uvida u spis, a što je Disciplinska komisija odbila.

Glavna rasprava je planirana 22. oktobra, kada će biti saslušan tuženi Sarajlić i izvedeni materijalni dokazi Ureda disciplinskog tužioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.