SUĐENJE

Muratović i ostali: Saznanja o zarobljavanju srpskih vojnika

Svjedok je ispričao da je sjedište Vojne policije bilo u Sapni u privatnoj kući

Optuženi u predmetu Muratović Mujo i drugi. BIRN BiH

BIRN

prije 6 sati 1 minutu

U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao da je čuo za zarobljavanje tri pripadnika Vojske Republike Srpske na lokalitetu Baljkovica.

Na početku 1992. 

Fedahija Ahmetović izjavio je da je na početku 1992. bio angažovan u Opštinskom štabu Teritorijalne odbrane (TO) u rodnom mjestu Međeđa u opštini Zvornik. Kazao je da je poslije na tom prostoru nastala 206. viteška brigada, čiji je član bio tokom rata. Ahmetović je rekao da je poslije prešao u vod Vojne policije, čiji su zadaci bili obezbjeđenje nekoliko punktova, regulisanje javnog reda i mira i privođenje vojnika koji ih narušavaju.

Svjedok je ispričao da je sjedište Vojne policije bilo u Sapni u privatnoj kući. Kazao je da je Džemo Galjić informisao i obavljao pripremu s polaznicima Vojne policije, piše detektor.ba.

- Nismo imali pripremu za postupanje s ratnim zarobljenicima jer ih nismo ni imali u tom periodu - ispričao je svjedok, te dodao da je bio član Vojne policije do prve polovine 1993.

Na upit tužiteljice Zorice Đurđević, kazao je da se sjeća Ismeta Memića zvanog Iko.

- Siguran sam da Memić nije bio u Vojnoj policiji u vrijeme kad sam ja bio - kazao je Ahmetović.

Ispričao je da je sjedište civilne policije bilo udaljeno do 500 metara od sjedišta Vojne, te da pretpostavlja da je “nešto od komandira“ u civilnoj policiji bio Asim Alić.

Kazao je da je čuo da je u januaru 1993. došlo do zarobljavanja tri pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na lokalitetu Baljkovica.

- Ja sam bio na drugom mjestu i nemam saznanja o njihovoj sudbini - kazao je svjedok.

Ubistva deset srpskih civila

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za ubistva deset srpskih civila i tri zarobljena pripadnika VRS-a, kao i nečovječno postupanje od 9. oktobra 1992. do 6. jula 1994. Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije Opštinskog štaba TO-a Zvornik, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna. S njima je bio optužen i Šemso Muminović, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Drugi svjedok Tužilaštva, Mevludin Hamidović, izjavio je da je na početku rata bio pripadnik Prve splitske jedinice, a kasnije je prešao u drugi vod na rejonu Sapne.

- Išao sam u Tuzlu na odmor. Bili smo na odmoru i nismo se vratili na vrijeme i onda mi je određen pritvor - kazao je svjedok te je objasnio da se vojni zatvor tada nalazio u porodičnoj kući. Rekao je da se ne može tačno sjetiti vremena kad je to bilo.

Kazao je da se ne može sjetiti kad je Rasim Omerović bio u Vojnoj policiji i da se ne sjeća Memića dok je bio u zatvoru.

Rekao je da je čuo od vojske za zarobljavanje ratnih zarobljenika u Sapni.

- Svi su vojnici znali da su tu bili vojnici pritvoreni. Ja ne znam šta se s njima desilo - kazao je Hamidović, te dodao da nije čuo da se neko iz komande raspitivao za te ratne zarobljenike.

Negirao je, na upit advokata optuženog Ismeta Memića, Rusmira Karkina, da je bio svjedok premlaćivanja ratnih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.