REGIONALNA KONFERENCIJA

Učestvuje oko 160 zvaničnika: Na Jahorini otvorena konferencija "Sarajevo Migration Dialogue"

Na regionalnoj konferenciji posvećenoj strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama učestvuje oko 160 zvaničnika, direktora policija, preds

Sarajevo Migration Dialogue. Anadolija

Anadolija

prije 10 sati 59 minuta

Ministarska konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" otvorena je danas na Jahorini, javlja Anadolija.

Na otvaranju se se obratili ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, državna sekretarka za migracije Švicarske Christine Schraner-Burgener i direktor za Schengen, granice i vize u Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslova Evropske komisije Henrik Nielsen.

Regionalna konferencija

Na regionalnoj konferenciji posvećenoj strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama učestvuje oko 160 zvaničnika, direktora policija, predstavnika međunarodnih organizacija i eksperata u oblasti migracija.

Nešić je istakao da ovo okupljanje nije samo dokaz posvećenosti rješavanju migracija, već i odraz kolektivne posvećenosti sigurnosti i međunarodnoj saradnji.

- Danas, dok otvaramo ovaj dijalog, stojimo na historijskoj raskrsnici suočavajući se s jednim od najvećih globalnih izazova našeg vremena - migracijama. Nijedna nacija ne može riješiti ove probleme samostalno. Vjerujemo da su pojačana saradnja i dijalog između zemalja i regija od krucijalnog značaja. Posvećeni smo bliskoj saradnji sa našim komšijama, međunarodnim partnerima i organizacijama na izgradnji sveobuhvatne i inkluzivne migracijske politike - naglasio je Nešić.

Podsjetio je da su snaga i odgovori na ove izazove u jedinstvu i napredak je moguć samo kroz dijalog. Istakao je da ova konferencija služi kao platforma za promjene, gdje inovativne ideje se rađaju, partnerstva jačaju i nalaze rješenja koja vode do mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje regiona.

Potreba za dijalogom

- Nalazimo se u Bosni i Hercegovini, mjestu koje ima kontinuiranu i stalnu potrebu za dijalogom, neprekinutim naporom da se proizvode rješenja za sve a ni protiv nikoga. Zato mi je veliko zadovoljstvo da pred vama stojim u ime Ministarstva sigurnosti koje radi kao jedan veliki tim koji je proizveo najviše pozitivnih koraka na evropskom putu. Posebno želim podvući da smo u strateškom smislu završili gotovo čitav posao oko potpisivanja sporazuma sa EU kada je u pitanju FRONTEX / kazao je Nešić zahvalivši se Henriku Nielsenu, direktoru za Šengen, granice i vize pri DG HOME koji je prisustvovao konferenciji na Jahorini, za veliku podršku provođenju ovog važnog procesa na evropskom putu.

Državna sekretarka za migracije Švicarske Schraner-Burgener je istakla da Bosna i Hercegovina i Švicarska imaju zajedničke izazove te da je zbog toga veoma važno nastaviti saradnju i jačanje partnerstva.

Švicarska je spremna da podjeli iskustva u upravljanju migracijama i nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti naglasivši da se na taj način doprinosi povećanju opšte sigurnosti u regionu i EU.

Sarajevski dijalog

Sarajevski dijalog o migracijama je strateška inicijativa usmjerena na rješavanje složenih migracijskih izazova s kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina i širi region Zapadnog Balkana. Kroz otvoreni dijalog, koji Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uspješno organizuje već četvrtu godinu, podstiče se saradnja, razmjena najboljih praksi i razvoj sveobuhvatnih rješenja za upravljanje migracijama.

Ključne teme ovogodišnje četvrte konferencije ”Sarajevo Migration Dialogue” posvećene su novom Paktu Evropske unije u oblasti migracija i njegovim implikacijama na zemlje regiona, regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti migracija, saradnji s FRONTEX-om, borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te unapređenju politika povratka i readmisije.

Konferencija se organizuje uz podršku Vlade Švicarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.