ZAHTJEV

Državni zastupnici potpisuju apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog nastavnog plana RS-a

Istakli su da će uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika (član 16) o nastavnom planu i programu

Zastupnici SDA, DF i NES-a. Faktor

E. T.

prije 4 dana

Zastupnici SDA, DF-a i NES-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine početkom iduće sedmice trebaju potpisati i poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnih planova u RS-u kojima se u nastavu uvode teme nastanka RS-a i, između ostalog, veličanja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, potvrđeno je za Faktor.

Apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će potpisati osam zastupnika SDA, a s njima bi trebali biti i zastupnici DF-a i NES-a.

- Vidjet ćemo ima li još spremnih - dodali su iz Kluba SDA.

Istakli su da će uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika (član 16) o nastavnom planu i programu u osnovnom obrazovanju bosanskohercegovačkog entiteta RS sa prilozima uz taj pravilnik, za koje smatraju da su suprotni Ustavu BiH.

SDA je 15. septembra uputila saopćenje u kojem su istakli da je Ured visokog predstavnika (OHR) dužan je da reagira i svojom odlukom stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, a ako to ne učini u roku od sedam dana, najavili su da će SDA preko ovlaštenih predlagača podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

- Nastavni plan u entitetu RS koji predviđa da u osnovnim školama djeca uče kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić heroji i koji potpuno iskrivljeno prikazuje historijske činjenice, novi je anticivilizacijski čin vlasti entiteta RS. To je nastavak agresivne velikosrpske politike, koja se sada i kroz školu želi prenijeti na djecu. Posljedice takvih postupaka nikome razumnom ne treba posebno objašnjavati - naveli su iz SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.