U 11:55 SATI

Logoraši sutra na protestu ispred zgrade Vlade FBiH: "Dali smo ogroman doprinos"

Logoraši su ukazali da su prisiljeni izaći na protest upozorenja kako bi pokazali na nepravdu sa kojom se godinama suočavaju

Logoraši sutra stižu pred Vladu FBiH. Fena

E. Ć.

jučer

Saveza logoraša BiH sutra će pred zgradom Vlade FBiH organizovati protest nakon što nije izrađen prednacrt zakona o logorašima u Federaciji BiH kojim bi se zaštitile žrtve ratne torture. Početak protesta zakazan je za sutra u 11:55 sati.

U pismo koje su poslali premijeru Nerminu Nikšiću i ostalim članovima Vlade FBiH, logoraši su ukazali da su prisiljeni izaći na protest upozorenja kako bi pokazali na nepravdu sa kojom se godinama suočavaju.

- Samo napomene radi, ova marginalna društvena grupa je dala jedan od najvećih doprinosa u borbi za dokazivanje istine svjedočenjima protiv zločinaca na sudovima u Hagu, Americi, širom Evrope, te sudstvu i tužilaštvu u Bosni i Hercegovini. Ova marginalna grupa je dala ogroman doprinos u širenju istine o BiH kroz izradu brojnih knjiga, filmova, emisija, učešća u međunarodnim i domaćim seminarima o miru i istinskoj demokratiji širom planete, u kontinuiranom 28-godišnjem obilježavanju zločina nad nedužnima u logorima i masovnim grobnicama svake godine na preko 50 lokacija širom države, digitalizaciji dokaza o dešavanjima u logorima, iz prve ruke, saradnji i širenju istine o BiH sa brojnim istraživačima, univerzitetima i institucijama, istakli su.

Pozvali su predstavnike Vlade FBiH da se sutra obrate okupljenim na protestu i predlože konkretne korake koji će dovesti do sticanja zasluženog statusa za ovu kategoriju društva.

- Napominjemo, da poštujući predizborni momenat, Savez neće ići u naknadna gostovanja u medijima u ovom povodu, sve do rezultata oktobarskih izbora, ali će svakako, kakvi god rezultati istih da budu, još jače, još brojnije i bezrezervno, krenuti u konačnu borbu za sticanje zasluženih prava logoraša u BiH, zaključili su iz Saveza logoraša BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.