MEDŽLIS BANJA LUKA

U Banjoj Luci obilježen 12. rebi'ul-evvel, dan rođenja Poslanika Muhameda a.s.

Riječi dobrodošlice i selame uputio je hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Banja Luka

Mevlud u Banjoj Luci. Fena

FENA

jučer

U Arnaudija džamiji održan je u ponedjeljak navečer centralni program povodom obilježavanja 12. rebi'ul-evvela za područje Medžlisa Banja Luka. Akšam-namaz je predvodio Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki, potom je Mufid-ef. Omerčić proučio odlomke iz Kur'ana.

Riječi dobrodošlice i selame uputio je hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Banja Luka. Zatim su mevludski dio programa i ilahije proučili imami Medžlisa Banja Luka i hor Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

Poruku prisutnim vjernicima i vjernicama, uputio je muftija Smajlović koji je između ostalog napomenuo da je Muhammed a.s. poslan svim svjetovima i da je shodno tome promovirao univerzalne ljudske vrijednosti, te da po uzoru na Poslanika a.s. trebamo odvažno koračati u svom životnom hodu.

Na kraju programa prigodnu dovu je proučio Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove, a jaciju-namaz je predvodio Muris Spahić, direktor Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

- Za tu priliku članovi Mreže mladih Medžlisa Banja Luka pripremili su tradicionalno šerbe i hedije za prisutne džematlije, te je proučena fatiha pred dušu reisu-l-uleme Ibrahim-ef. Maglajlića, kome je godišnjica od preseljenja na ahiret - navode na FB stranici Medžlisa Banja Luka.

Rebiul-evvel je treći je mjesec u hidžretskom kalendaru. U tom mjesecu je za sve muslimane svijeta posebno važan datum - 12. rebiul-evvel, dan rođenja Poslanika Muhameda a.s. te taj mjesec proslavljaju mevludom. Taj mjesec se smatra vrlo blagoslovljenim.

Medžlis Banja Luka obilježava mjesec mevluda manifestacijom 'Poslanik, radost svjetova', brojnim aktivnostima tokom septembra na cijelom području tog medžlisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.