ZLOČIN U BOSANSKOJ KRUPI

Bužimkić i ostali: Prebacivanje zarobljenika u Pištaline

Rekao je da je u jednoj kući u Pištalinama bio vojni zatvor 511. brigade, koji je obezbjeđivala vojna policija

Senad Bužimkić (desno). BIRN

BIRN

jučer

Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je naloženo da se vojnici zarobljeni u akciji na Osmačama izvedenoj u ljeto 1995. prebace u vojni zatvor 511. brigade u Pištalinama.

Emir Mehić, koji je bio komandant jednog od bataljona 511. brigade Armije BiH, rekao je da je u ljeto 1995. učestvovao u akciji pokrenutoj s ciljem zauzimanja kote na Osmačama i da su probili neprijateljske linije. Naveo je, kako je pročitano, da je obaviješten da ima zarobljenih, prenosi BIRN.

Popisivanje zarobljenika

- Ja sam tada naredio da se zarobljeni dovedu na jednu čistinu, i to je učinjeno - kazao je svjedok u istrazi.

Dodao je da je popisao zarobljenike, koji su rekli da su iz mjesta Dobrljin kod Bosanskog Novog. Mehić je kazao da je kontaktirao istureno komandno mjesto, gdje je bio komandant brigade Mirsad Sedić, koji mu je rekao da će pripadnici brigadne vojne policije doći po zarobljenike.

Naveo je da je u međuvremenu još nekoliko vojnika zarobljeno i, prema njegovim saznanjima, svi su odvedeni u Pištaline, gdje je bila komanda 511. brigade.

- U pratnji zarobljenika otišao je moj bezbjednjak Suljić Ibro - kazao je svjedok.

Rekao je da je u jednoj kući u Pištalinama bio vojni zatvor 511. brigade, koji je obezbjeđivala vojna policija.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Na neprijateljskoj teritoriji

Tužiteljica Zorica Đurđević pročitala je i iskaz Miroslava Aničića, koji je takođe preminuo. Aničić je govorio o saznanjima u vezi sa svojim bratom Borislavom, koji je, kao pripadnik Druge krupske brigade, bio na položaju Čojluk.

Svjedok je u iskazu naveo da je čuo da je 10. jula 1995. bio neprijateljski napad i da je došlo do povlačenja.

- Čuo sam da su tokom akcije poslali mog brata i Krnetić Branka da pinzgauerom odvezu municiju… Ušli su na teritoriju koju je već zauzeo neprijatelj - rekao je Aničić, dodavši da ne zna šta se poslije toga desilo.

Svjedok je dodao da su kasnije dopremljena tijela vojnika i da je identifikovao brata. Suđenje se nastavlja 14. oktobra, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.