BROJNE NEPRAVILNOSTI

Revizija Cesta FBiH: Ukazali na sporna zapošljavanja

Ističu da na poziciji „nematerijalna sredstva u pripremi“ iskazan je iznos od 12.413.470 KM za investiciju „Tunel Crnaja“, koja je okončana u 2022. go

Revizorski izvještaj. Ceste FBiH

S. S.

prije 3 dana

Ured za reviziju institucija u FBiH napravio je izvještaj Cesta FBiH za 2023. godinu. Oni su izdali mišljenje za rezervom te ukazali su na određene nepravilnosti. 

- Društvo je na 31. 12. 2023. godine iskazalo vrijednost cestovne infrastrukture na poziciji „nematerijalna sredstva – ulaganja u tuđa sredstva“ u iznosu od 2.492.574.624 KM koja ne zadovoljava kriterije za priznavanje i mjerenje shodno MRS-u 38 – Nematerijalna imovina. Zbog navedenog ne možemo potvrditi način evidentiranja efekata procjene fer vrijednosti nematerijalne imovine – cestovne infrastrukture na 31. 12. 2023. godine u iznosu od 30.275.506 KM kao povećanje ostalog osnovnog kapitala - navodi se u izvještaju.

Bez dokumentacije

Dalje se navodi da su dugoročna potraživanja od Vlade FBiH iskazana u iznosu od 15 miliona KM i odnose na prenesena sredstva sa redovnih transakcijskih računa Društva na depozitni račun Budžeta FBiH u 2012. godini.

- Kako smo i ranijih godina konstatovali, nije prezentirana dokumentacija  iz koje bi se mogao potvrditi status ovih sredstava, odnosno da su sredstva Društva data kao pozajmica Budžetu FBiH. Kreditna sredstva EBRD-a utrošena su za projekat Sarajevske zaobilaznice, koja je evidentirana u vanbilansnoj evidenciji Društva, jer je Društvo samo implementator projekta Vlade FBiH, a ne krajnji korisnik sredstava kredita. Do okončanja predmetne revizije Parlament FBiH nije donio odluku o alociranju sredstava kako bi se refundirala Društvu, te se ona i dalje evidentiraju na potraživanjima - piše u izvještaju.

Ističu da na poziciji „nematerijalna sredstva u pripremi“ iskazan je iznos od 12.413.470 KM za investiciju „Tunel Crnaja“, koja je okončana u 2022. godini, ali nije knjigovodstveno aktivirana. 

- Također, u okviru iste pozicije iskazan je iznos od 6.576.079 KM za investicije koje su započete u ranijem periodu, čija realizacija značajno kasni ili se radi o projektima koji su završeni a nisu knjigovodstveno aktivirani. To nije u skladu sa članom 15. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Nije u skladu sa Zakonom

Spomenuli su i da nisu blagovremeno provođeni postupci javnih nabavki redovnog održavanja magistralnih cesta niti je adekvatno procijenilo vrijednost troškova održavanja, što je dovelo do zaključivanja ugovora o dodatnim radovima bez provođenja postupka javnih nabavki u vrijednosti od 1.975.246 KM. Navedeno nije u skladu sa Zakonom - ističe se.

Također, kažu da su u radni odnos na određeno vrijeme primljena su tri zaposlenika, bez provođenja postupka javnog oglašavanja, po osnovu Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH na određeno vrijeme do šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.