RIJEČ STRUČNJAKA

Domljan: Penzioneri su u pravu što vrše pritisak, ali se problemi ne mogu preko noći riješiti

Neophodan je temeljiti reformski zahvat kojeg sada nema na vidiku

Prof.Domljan: Daleko teže stanje nego u SR BiH. Avaz

Meliha Smajkic

jučer

Prof. Vjekoslav Domljan, naš ugledni ekonomski stručnjak, komentirajući ishod današnjeg sastanka između predstavnika Federalne vlade i Saveza udruženja penzionera u F BiH, kaže da je riječ o problemima koji se gomilaju decenijama i koji se ne mogu riješiti preko noći.

- Više penzionera ima sada u Federaciji BiH, koja ima 1.9 miliona stanovnika, nego što ih je bilo u SR BiH sa 4.3 miliona stanovnika. Tada su na jednog penzionera dolazila tri radnika i smatralo se da su penzioni fondovi uveliko pod pritiskom i da to stanje nije održivo, a sada se, u Federaciji BiH, došlo na omjer da na jednog penzionera dolazi 1.2 radnika. Dakle, ovo je daleko teže stanje, daleko je manje stanovništva i daleko manji broj radnika na veći broj penzionera. Tako da se ti problemi mogu riješiti samo temeljitim reformskim zahvatom, kojeg sada nema na vidiku - kaže prof.Domljan.

Predstavnici Vlade F BiH jasno su poručili penzionerima da u ovoj godini neće biti vanrednog usklađivanja penzija, jer za to ne postoji zakonsko uporište, a što je bio njihov prioritetni zahtjev i to u iznosu od sedam posto.

- Ta kratkoročna usklađivanja, koji procent gore, u situaciji kada znamo da su penzije mizerne, penzionerima neće bitnije popraviti situaciju niti je značajnije povećanje u dogledno vrijeme moguće na bazi postojeće regulative. Međutim, dobro je da se to pitanje stavlja na dnevni red. Jer, vlast u Federaciji BiH, kao uostalom i bilo gdje drugo, reaguje na pritisak. I, s te strane penzioneri su u pravu što stvaraju pritisak - naglašava naš sagovornik.

Nakon sastanka je rečeno da će biti uspostavljena radna grupa, koju će sačinjavati eksperti, u vezi izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, a predstavnici penzionera su insistirali da Vlada F BiH intenzivira rad po tom pitanju.

- Posebno je važno da eksperti daju mišljenje o tome kako je to sistemski moguće riješiti. Na koncu, svako kratkoročno rješenje, ako nije dio dugoročnog, donosi samo kratkoročno olakšanje - ističe prof.Domljan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.