MINISTAR FINANSIJA

Nakon što su banke odbile isplatiti plaće radnicima zbog sankcija, reagirao Amidžić: "Banke ne smiju biti iznad države"

Pojedine banke nisu isplatile plaće radnicima zbog američkih sankcija

Srđan Amidžić. Fena

N. H.

5.9.2024

Ministar finansija i trezora Bosne i hercegovine Srđan Amidžić je komentarisao banke koje su odbile isplatiti plaće radnicima određenih firmi zbog sankcija koje su im uvele SAD. 

Naveo je da banke predstavljaju jedan od najznačajnijih sistema svake države. 

Komentarišući činjenicu da su pojedinim privrednim subjektima ugašeni računi, smatra da banke moraju biti u funkciji države i ljudi koji u njoj žive, te da ne može država biti u funkciji banaka. 

- Bilo koja proizvoljnost u okviru bankarskog sektora ili diskreciono pravo kada su u pitanju pojedinci prilikom odlučivanja nije dobra za stabilnost finansijskog sektora - rekao je on.

Amidžić je kazao da je "ludost" to što su su neke banke odbile isplatiti plaće radnicima određenih firmi, koje su im dostavile sredstva za to.

- To je ludost, a rate kredita uredno su im skinuli. Banke se ne mogu tako ponašati. Nisu banke iznad države, možda ste najbitniji segment države, ali niste iznad nje. Te stvari moramo da poravnamo, da ih dovedemo u realnost, a sigurno će RS uvažati specifičnost tog sektora - poručuje Amidžić.

Ministar finansija se osvrnuo i na "ponašanje banaka u RS", rekavši da ukoliko se pročita uredba OFAC-a pri Ministarstvu finansija SAD, jasno se vidi da stvari koje banke rade nisu propisane. 

- Ne možete proizvoljno tumačiti uredbu. Uredba je javno objavljena - jasna i precizna. Ako uđete u proizvoljnost da je tumačite ovako ili onako to je kao kad bih ja tumačio u saobraćaju da li na žuto svjetlo na semaforu mogu stati ili je to znak da ubrzam pa prođem prije crvenog. Kada je žuto moramo usporiti, zna se. OFAC-ove uredbe su jasne. Ne možete tumačiti duh OFAC-ovih uredbi nego postoji slovo OFAC-ovih uredbi i niko ne spori da se one kao takve tumače - napominje on.

Ističe da bilo koja proizvoljnost dovodi to toga da banke ugrožavaju same sebe, a to dalje može dovesti do posljedica po čitav sistem.

- Agencija za bankarstvo mora jasno da stavi do znanja bankarskom sistemu da zakoni moraju da se poštuju. Naša zakonska rješenja nisu puno drugačija od onih u Evropi ili Americi, samo treba to da poštujemo - rekao je Amidžić za RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.