GOVORIO I O SANKCIJAMA

Dodik: Banke su "potrčale" da poslušaju Amerikance, ali RS opstaje i mimo hibridnog rata koji se vodi protiv nje

Dodik je naveo da se u takvim okolnostima stalnog osporavanja, izgradila ekonomsko socijalni i fiskalni sistem u uslovima kada nemaju centralnu banku

Milorad Dodik. predsjednik RS

N. H.

5.9.2024

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik u svom gostovanju je ponovo komentarisao rad Ambasade SAD-a u BiH, te kazao da "RS i mimo hibridnog rata koji se vodi protiv nje pronalazi načine da opstane i to nije stvar bilo čije volje". 

- To nije stvar ničije volje. Moj tim i ja radimo da osiguramo sigurne temelje Srpske, to smo i uradili. Pored svih spletki koji dolaze sa strane, naš sistem funkcioniše. Finansijski sistem je nekada bio totalno nefunkcionalan - naveo je Dodik.

Dodaje da, RS pokazuje stalni ekonomski rast.

- Srpska pokazuje sposobnost da sami preživimo i sami upravljamo, što za neke jeste problem - dodaje Dodik.

Dodik je naveo da se u takvim okolnostima stalnog osporavanja, izgradila ekonomsko socijalni i fiskalni sistem u uslovima kada nemaju centralnu banku.

- Izgradili smo sistem koji ima stabilan rast. Malo je zemalja oko nas koji imaju nisku stopu zaduženja kao Srpska. Ukupan dug svih preduzeća, institucija, opština, odnosno Srpske je 37 odsto, a javni dug 32 odsto. Nema niže stope zaduženosti u regionu. Federacija BiH ne daje adekvatne podatke o svojoj zaduženosti, da bi kreirali neku iluziju - kazao je Dodik.

Dodik dodaje da postoji plan u kontinuitetu protiv RS, na čiji je kraj RS stala.

- Mi nismo zaljubljenici u BiH. Kome Bošnjaci pružaju sigurnost? Dajte izvorni Dejton, pustite da se ne bavimo pitanjem Ustavnog sistema. Mi koji smo svjedoci raspada Јugoslavije, imamo svoje terete koje nosimo, jer Јugoslavija nije bila moguća, zato se i raspala. Zašto nam onda gurate koncept unitarizacije? Vi želite sredstvima da upravljate samo na nivou Sarajeva - dodaje Dodik.

Nakon toga se osvrnuo i na rad Američke ambasade.

- Amerika pokušava da očuva svoju stratešku poziciju i to nije problem, sve dok ne dođu ovdje na naš prostor da uređuju odnose, onako kako oni to žele. Nije ni to problem, ukoliko ne nameću politički dogovor, to nije prihvatljivo. Ne možete da imate državu bez ustava, a Ustav BiH je degradiran. Morate da imate ustav, ako pretendujete da budete države. Amerikanci su izmislili vladavinu prava, da bi nad nama vladali nepravno. Niko više ne pominje ljudska prava - kazao je Dodik.

Kada je riječ o sankcijama koje je Amerika uvela, Dodik ističe da je to direktno ugrožavanje privrede RS, a samim ti i egzistencije radnika i članova njihovih porodica. 

- Nema privrednog i finansijskog sistema bez banaka. Banke su stvorene da prihod prave isključivo od kamate, a ne provizijom na plaćanje. To su društvene pare, ali smo mi suviše mali, da to promijenimo. Takav sistem je još uvijek zastupljen u Švedskoj - navodi Dodik. 

Ističe, da se zatvarnjem bankovnog računa, bilo kome, direktno ruši ustavni poredak. 

- Banke su "potrčale" da poslušaju Amerikance i pokazali određenu dozu straha. Te banke radeći na takav način ruše čitav politički, zakonski i ustavni poredak u Srpskoj. Ne mogu da uruše na jednoj bazi, čitav jedan sistem. Јa imam sankcije, nemam račun, primam platu preko pošte, ali otkud vam pravo da kada nema nekog izričitog navedenog u sankcijama, da se njima zatvaraju računi. Time se ruši ustavni poredak u Srpskoj, koji je osnovno pravo - navodi Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.