DOBRE VIJESTI

Pripreme za predstojeću grijnu sezonu u punom jeku: Pelet jeftiniji za 30 posto

Cijena iscijepanog drveta niža za 20 posto u odnosu na prethodnu sezonu

Situacija na tržištu stabilna. Facebook

Meliha Smajkic

4.9.2024

Pripreme za predstojeću grijnu sezonu u punom su jeku. Dobre vijesti za građane koji se griju na drva i pelet jesu da su ti energenti značajno jeftiniji u odnosu na prošlu godinu.

Iscijepana drva

Tako je cijena iscijepanog drveta niža za 20 posto u odnosu na prethodnu grijnu sezonu, a peleta, čak, 30 posto.

Muhamed Helać, menadžer kompanije „Drvosječa“, kaže nam kako je situacija na tržištu stabilna, a cijene ogrjeva su vrlo povoljne i realne.

- Teško da će biti niže, a nadati se da će cijene ostati ovakve do kraja godine, odnosno, prema svim dosadašnjim pokazateljima, ne bi trebalo doći do promjene cijena - kaže nam Helać.

Naglašava da je trend pojeftinjenja pratio sve proizvode, ali nije optimističan da će se naredne godine zadržati takva situacija.

Tako iscijepana drva za ogrjev u paletama koštaju, uglavnom, 133 KM po metru, dok je lani ta cijena bila 165 KM. Tona peleta je s 520 pala na 367 KM, a drvenog briketa s 450 na 279 KM.

- Ulažemo, zaista, velike napore da te cijene održimo do kraja godine. Poslije će to, vjerovatno, biti teško, jer nas od 1. septembra prati poskupljenje električne energije od 20 posto za sva pravna lica, a već smo dobili ponudu od „Elektroprivrede BiH“ da će to poskupljenje od 1. januara iznositi i 70 posto. Ipak, vjerujemo da do toga neće doći i da će Vlada FBiH donijeti odluku kojom će ograničiti rast cijena električne energije - govori nam Helać.

Cijena uglja

Jedini energent čije se cijene nisu mijenjale jeste ugalj. Razlog je, kako objašnjava Helać, što je značajno opala potražnja za tim energentom kada je riječ o domaćinstvima.

Iako su se brojni građani posljednjih godina okrenuli grijanju na pelet, ipak, Helać nam kaže da i dalje prednjači prodaja ogrjevnog drveta.

Prodaja putem oglasa

Također, ogrjev se nudi i na brojnim internet-oglasnicima. Tako se cijena peleta, prema oglasima, kreće od 330 do 450 KM. Ogrjevno iscijepano drvo u paletama košta od 200 do 250 KM, a prodaje se i u kladama te trupcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.