POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Sankcije dale efekta, ali u RS se snašli: Crnolistaši iz FBiH i dalje bez plaća

Ministarstvo finansija i trezora BiH potpisalo ugovor s "Poštama RS“ i na taj način se isplaćuje plaća funkcionerima iz RS

Gordana Tadić i Diana Kajmaković. Facebook

29.8.2024

Već nekoliko mjeseci prošlo je otkako su se brojni državni funkcioneri našli u problemu kada su zbog američkih sankcija banke u oba entiteta odlučile da blokiraju račune crnolistašima, kako se i same ne bi našle na ovoj listi.

Iako su još u aprilu ostali bez primanja, priča o tome se brzo stišala, no, kako je nezvanično potvrđeno za "Avaz", funkcioneri iz Federacije BiH su i dalje bez primanja.

Nema penzije

Tako tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić te državni parlamentarac Marinko Čavara ne mogu primiti plaću, a Osman Mehmedagić Osmica penziju.

Čavara: Potkopavanje Dejtona. Fena

Kako saznaje "Avaz“, Ministarstvo finansija i trezora BiH potpisalo je ugovor s "Poštama RS“ i na taj način se isplaćuje plaća funkcionerima iz RS, što je regulirano i zakonom u RS.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobiva primanja na taj način, kao i ostale osobe s crne liste SAD koje su zaposlene u entitetskim institucijama.

Registracija vozila

Ostale pošte, među kojima je i "BH Pošta“, nisu se javile na poziv Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kako smo ranije pisali, i pojedine osiguravajuće kuće za registraciju vozila u Federaciji BiH odbile su saradnju s dvije osobe s crne liste, što je napravilo ozbiljne probleme za ove funkcionere.

Zbog čega su sankcionirani

Čavara je na crnoj listi SAD završio dok je obnašao funkciju predsjednika FBiH, i to zbog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih institucija BiH. 

Tadić je koristila poziciju glavne tužiteljice za promicanje ličnih i porodičnih interesa, te je naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora. 

Kajmaković je označena kao odgovorna za saučesništvo u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu. Cvijanović je sankcionirana kao odgovorna za poticanje donošenja zakona u NSRS kojim se odluke Ustavnog suda proglašavaju neprimjenjivim u RS.

Na crnoj listi u Federaciji BiH nalaze se i Fadil Novalić, Amir Zukić i Asim Sarajlić, no oni ne primaju plaću iz državnog budžeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.