ILHAM ALIJEV

Predsjednik Azerbejdžana poručio da neće podržati sankcije Rusiji

Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i svih zemalja, ali u isto vrijeme nećemo biti dio kampanje protiv Rusije, kazao je

Alijev: Učestvovat ćemo u pregovorima. X

Dž. R.

7.9.2024

Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana, kazao je da neće podržati sankcije Rusiji, i da je Baku spreman da učestvuje u rješavanju sukoba između Kijeva i Moskve.

Dobri odnosi

- Smatramo da su naši odnosi sa Rusijom i Ukrajinom veoma dobri. Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i svih zemalja, ali u isto vrijeme nismo bili i nećemo biti dio kampanje protiv Rusije - rekao je Alijev na međunarodnom forumu u u Italiji.

On je poručio da je Baku spreman da učestvuje u rješavanju konflikta između Kijeva i Moskve i da je takvo posredovanje sasvim moguće, prenosi agencija RIA Novosti.

- Azerbejdžan je, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom, bio dio SSSR-a, a multilateralne veze se održavaju na nivou ličnih kontakata i na političkom nivou - rekao je Alijev.

Uloga u procesu

On je naveo da Azerbejdžan može da igra određenu ulogu u ovom procesu, imajući u vidu pragmatizam odnosa sa Rusijom i Ukrajinom.

- Znam da ima mnogo drugih koji žele da učestvuju u tome - dodao je Alijev.

Alijev boravi u radnoj posjeti Italiji na poziv italijanskog predsjednika Sergia Mattarelle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.