KOD VIŠEGRADA

Marfi posjetio manastir Dobrun: Fasciniran freskama i rakijom

Dođite i posjetite ovo historijsko mjesto i uživajte u njemu i u prekrasnom krajoliku i kao što uvijek kažem: Toliko je toga ovdje što treba vidjeti

Majkl Marfi. Ambasda SAD

S. S.

29.8.2024

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) posjetio je manastir Dobrun kod Višegrada.

Prije toga, Marfi je posjetio crkvu te džamiju u Čajniču. 

- Sada smo u manastiru Dobrun malo dalje prema zapadu uz rijeku Drinu, nedaleko od Višegrada. Ovaj manastir sagrađen je u četrnaestom stoljeću i kako su mi rekli kad sam došao, u jednom periodu u njemu je živjelo i bogoslužilo stotine monaha. Danas su tu dvojica - rekao je.

Dodao je da posebna ljepota ovog mjesta jesu freske. 

- One datiraju iz četrnaestog stoljeća kada je, ako se prisjetite, Carigradom još uvijek stolovao car. Crkva je preživjela sve što je uslijedilo, a onda su jedan njen dio, nažalost, uništili Nijemci u Drugom svjetskom ratu. Srećom, neki su dijelovi ostali čitavi, preživjele su i freske koje zaista vrijedi vidjeti. Ovdašnji monasi ukazali su nam izuzetno toplu dobrodošlicu. Znate, nakon što smo obišli sve, sjeli smo s njima i popili rakiju. Kada sam bio dječak, moj otac znao se našaliti i reći: "Znaš sine, burbon je nektar bogova". E sad, očigledno je da se u East Greenbushu, Njujork ne pravi nikakav nektar bogova. Ali ova rakija - možda je ona nektar bogova. Pa, dođite posjetite ovo historijsko mjesto i uživajte u njemu i u prekrasnom krajoliku i kao što uvijek kažem: Toliko je toga ovdje što treba vidjeti i uraditi - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.