PODRŠKA USAIDA

Ambasador Marfi u posjeti Vranduku: Podržavamo zajednice da razviju turističku industriju, to će povećati prihode

Turizam je jedan od najbrže rastućih segmenata vaše privrede i najviše obećava kada su u pitanju radna mjesta i rast prihoda

Ambasador Marfi tokom nove posjete Vranduku. Platforma X

E. Ć.

15.8.2024

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) posjetio je Vranduk da bi se uvjerio kako se ovaj historijski grad pretvara u turističku destinaciju svjetske klase.

- Sjedinjene Američke Države s ponosom podržavaju ruralne zajednice poput Vranduka da održivo razviju svoju turističku industriju jer kako sve više turista otkriva sve što ova nevjerojatna zemlja ima da ponudi, vidjet ćemo da više prihoda ide direktno u zajednice i pruža prosperitet građanima - poručili su iz Ambasade SAD.

Sjajne mogućnosti

Ranije je ambasador Marfi rekao kako tokom ljeta istražuje Bosnu i Hercegovinu, a danas je opet u Vranduku jer mu se zaista sviđa.

- Ali danas smo ovdje zapravo zbog posla. Nadamo se da ćete dobiti priliku posjetiti i vidjeti ovaj vidikovac koji je postavljen u gradu kako bi se pomogla promocija turizma.

Preda mnom je lijepa planinarska staza kojom možete ići, a na mnogobrojnim obližnim mjestima sjajne su mogućnosti za planinarenje i istraživanje.

Jedna od stvari koje ćemo učiniti nakon što završimo s istraživasnjem ove planinarske staze, jest vratiti se u grad i posjetiti dvorac, koji je, sjećate se, srednjovjekovna utvrda koju je izgradila dinastija Kotromanića u 14. vijeku.

To je krasna lokacija, lijep, prekrasan gradić ili selo, i jedno od najljepših sela u BiH koje je dio programa promocije ruralnog turizma kojeg USAID provodi - kazao je Marfi.

"Do toga nam je stalo"

On je istakao kako će iskoristiti priliku da uživa u domaćim bh. proizvodima - hercegovačkom vinu, drvarskom džemu, visočkom suhom mesu, livanjskom siru i još mnogo toga.

- To radimo jer je turizam jedan od najbrže rastućih segmenata vaše privrede i najviše obećava kada su u pitanju radna mjesta i rast prihoda. I to je nešto do čega nam je jako stalo - dodao je Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.