INICIJATIVNI SASTANAK

Koordinacija probosanskih udruženja: Osigurati zaštitu građana Mostara

Usaglasili zahtjeve koje će uputiti bošnjačkim političkim subjektima

Mostar: Ugrožena sigurnosna situacija. Avaz

Meliha Smajkic

28.8.2024

Večeras je održan Inicijativni sastanak Koordinacije udruženja građana i nevladinih organizacija koje se bave društvenim radom na području čitavog grada Mostara.

Na sastanku je, rečeno je, razmatrana vidno narušena sigurnosna situacija u Mostaru koja prijeti da dodatno eskalira, usljed neefikasnog postupanja od strane struktura MUP-a HNK i pravosudnih institucija.

Ljudska i moralna borba

- Koordinacija udruženja građana i nevladinih organizacija poziva sve dobronamjerne građane Mostara i predstavnike udruženja građana da se pridruže ljudskoj i moralnoj borbi za sigurnost našeg grada i naše djece.

Posebno imajući u vidu činjenicu da se približava početak školske godine, raste zabrinutost građana za sigurnost svoje djece te ovim putem Koordinacija zahtijeva od MUP-a HNK i pravosudnih organa adekvatnu reakciju, identificiranje i procesuiranje počinilaca krivičnih djela.

Tražimo veću prisutnost policijskih službenika na terenu, a ukoliko se nastavi nekažnjavanje huligana i instruiranih grupacija, građani će biti primorani da se međusobno organizuju i poduzmu adekvatne korake u cilju zaštite i sigurnosti - naveli su.

Poziv Šmitu i stranim ambasadama

Pozvali su sve predstavnike vlasti, ministre, zastupnike i vijećnike iz Mostara da podrže ovu inicijativu koja nadilazi politiku i politička previranja.

- Tražimo od Visokog predstavnika, ambasada i međunarodnih organizacija da poduzmu korake koji će doprinijeti stabilizaciji sigurnosne situacije u Mostaru.

Koordinacija udruženja građana će nastaviti svoje aktivnosti na zajedničkom djelovanju prema institucijama vlasti i javnosti s ciljem povećavanja sigurnosti naše djece i svih građana -poručili su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.