SKANDALOZNO

Fotografija s osuđenim Amirom Mehićem: Ministar Ramo Isak napravio selfi s ubicom

Amir Mehić je brat Damira Mehića Bibija, a obojica su osuđena za ubistvo Emira Džinića u Tuzli

Isak i Mehić: Bliski prijatelji. Avaz

28.8.2024

“Dnevni avaz” došao je jučer u posjed fotografija na kojima se nalaze ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak i prvostepeno osuđeni ubica Amir Mehić iz Tuzle, inače brat poznatijeg Damira Mehića Bibija.

Nije poznato kada su fotografije nastale, ali s obzirom na to da je Amir Mehić, zajedno s bratom Damirom, te Amirom Lisičićem, Mersedom Mehanovićem i Denisom Rahmanovićem, još 2013. godine ubio Emira Džinića i pokušao ubiti Naila Hodžića, sasvim je jasno da su nastale nakon tog perioda, kad je Isak već obnašao visoke funkcije.

Milionska dobit

Nije baš najjasnije šta povezuje Amira Mehića i Ramu Isaka, ali pretpostavlja se da su u pitanju zaštitarske agencije.

Naime, prema dostupnim podacima na Company Wallu, vlasnica kompanije “Flek“ d.o.o. je Belmana Mehić, inače član porodice Amira Mehića. Sam Amir Mehić radi u sektoru za strateški razvoj i finansije te kompanije, a ranije je bio i njen vlasnik.

Na drugoj strani, porodična firma “Condor” Rame Isaka, koja se bavi istim poslovima, bila je miljenik budžeta i, kako smo ranije pisali, oni su od 2. februara 2018. do 1. novembra 2023. godine za 99 ugovora dobili milionske iznose.

Da stvar bude bizarnija, kompanija „Flek“ i dalje posluje, iako su, prema navodima iz presude Kantonalnog suda Tuzla, ubistvo počinili upravo njen tadašnji vlasnik i uposlenici. I ne samo da posluje nego ostvaruje milionsku dobit te radi na osiguravanju objekata najvećeg trgovačkog lanca “Bingo”, čiji je vlasnik Senad Džambić.

Kako se navodi u presudi, ispred kafeterije “Sagittarius”, kod stambenih zgrada „Titanik“ i zgrade “Robot”, Edin Ramić, šef fizičke zaštite kompanije “Flek”, obavijestio je Amira Mehića da je došlo do verbalnog sukoba između uposlenika „Fleka“ i Emira Džinića, bliskog Mersedu Hadžiću zvanom Mirso Švicarac.

Prvostepena presuda

Zbog ranijih sukoba s Mersedom Hadžićem, Damir Mehić Bibi i Amir Mehić organizirali su grupu od 15 ljudi, koji su došli na navedenu lokaciju i usmrtili Emira Džinića te ranili Naila Hodžića, također bliskog Mersedu Hadžiću. Amir Mehić došao je s pištoljem marke “Bereta”, kao i njegov prijatelj Amir Lisičić, dok se njegov brat Damir Mehić pojavio s “heklerom”.

Za učestvovanje u grupi koja zajedničkim djelovanjem želi usmrtiti osobu, za krivično djelo ubistvo Emira Džinića i pokušaj ubistva Naila Hodžića, Amira Mehića je Kantonalni sud u Tuzli prvostepeno osudio na 11 godina i šest mjeseci zatvorske kazne.

Brat i prijatelj bježali

Amir Lisičić, koji je osuđen zajedno s braćom Mehić, bio je u bjekstvu u Njemačkoj, no izručen je organima BiH u maju ove godine. Bibi se, također, skrivao nakon ubistva, a poslije presude 2018. godine pronađen je u jednom hotelu na Bjelašnici s lažnim dokumentima, te se ponovo dao u bijeg. 

Prošle godine uhapšen je na beogradskom aerodromu. Lisičić je osuđen na 16 i po godina zatvora, a Damir Mehić Bibi na 17 godina i pet mjeseci. Bibi je izručen BiH iz Srbije, gdje je uhapšen s lažnim dokumentima. Mediji u Srbiji su pisali da je želio likvidirati Luku Bojovića.

Prije nekoliko dana Vrhovni sud FBiH razmatrao je žalbe na presudu, a kojima je tužilac tražio višu kaznu za Bibija te odbijanje žalbi odbrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.