PREDVODIO LJEKARSKI TIM

Granov o uspješnoj transplantaciji srca: Zahvaljujem se porodici stradalog mladića, to su prave patriote

Prof. dr. Nermir Granov kazao je da ima čast biti tu u ovom bitnom trenutku za državu

Prevljak, Rimac, Hajdarević i Granov. E. Tihak / Avaz

E. Tihak - Dž. Vilajet

28.8.2024

Početkom ovog mjeseca tim ljekara KCUS-a na čelu s profesorom dr. Nermirom Granovom uspješno je izveo prvu transplantaciju srca. Aldin Hajdarević se nakon operacije dobro osjeća.

Prof. dr. Nermir Granov je kazao da ima čast biti tu u ovom bitnom trenutku za državu.

- Hvala profesorici što ističe moje ime, ali ja sam tu samo jedan mali točak u velikoj kompoziciji koja je učestvovala da bi se ovo desilo. Gotovo osam stotina ljudi je tokom posljednjih šest godina učestvovalo kroz analize, bilo da se radi o pravnim, administrativnim i medicinskim to je bila prava logistika kadrovske opreme, koja se svela u jednu nit da bi se mogla izvest ova operacija - rekao je Granov.

Dodao je da je bilo jako puno posla i od Ministarstva, jer je riječ o operativnom programu koji je od skice doveden do prakse da može funkcionirati.

- Transplatacija srca je dosta specifična i jako je osjetljiva. Kada smo uradili operaciju, čuvali smo to u tajnosti iz prostog razloga što smo prvo htjeli da sročimo pa kažemo. Moram da istaknem naš put koji je krenuo 2018. godine s kolegama iz Slovenije, koje moram istaći u smislu edukacije i supervizije. Od 2022. godine smo dobili dozvolu za izvođenje transplantacije, ali se to nije desilo jer nije bilo donora pa se najviše zahvaljujem porodici jer to su prave patriote, kada vi kao pojedinac u najtežem trenutku pomognete da spasite nekoliko života. Mislim da bi to trebala biti poruka svima koji žive kod nas. Koliko vrijedi život ne postoji neka jasna teorija, ali u nekoj sredini vrijedi koliko je sredina spremna da uloži da bi podržala novu život - istakao je Granov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.