LIČNOST SEDMICE

Dr. Nermir Granov: Transplantacijom srca ispisao bh. historiju

Dr. Granov pokazao koliko je hrabar, ali i human čovjek

Dr. Granov: Vrsni ljekar. KCUS

11.8.2024

U našoj zemlji u nedjelju, 4. avgusta, izveden je historijski poduhvat, transplantacija srca, koju je izveo tim ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), s prof. dr. Nermirom Granovom na čelu. KCUS i dr. Granov ovom operacijom ispisali su historiju transplantacije u našoj zemlji. Dr. Granov pokazao je koliko je hrabar, ali i human čovjek.

Ljudski život

Treba imati hrabrosti i preuzeti na sebe ovakvu operaciju, čiji ishod nikad ne znaš, što je dokaz koliko mu svaki ljudski život znači.

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a u posljednjih nekoliko godina napravila je značajan iskorak u liječenju najtežih kardiovaskularnih oboljenja. Osim konvencionalne kardiohirurgije, u ovoj klinici primjenjuju se i ostali programi, uključujući operacije na srcu od najmlađe do najstarije dobi, program ugradnje vještačkog srca, minimalno invazivnu i endoskopsku kardiohirurgiju, kao i hibridne operacije. Ovom nizu sada je dodana i transplantacija srca.

Iako je još rano govoriti o pacijentu koji je dobio srce donora Rijada Heldovca, mladića koji je život izgubio u teškoj saobraćajnoj nesreći, djelo dr. Granova se ne može umanjiti.

Dr. Granov, osim što je vrsan ljekar, a to je pokazao historijskom transplantacijom, u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju poseban značaj pridaje i aktivnostima koje se odnose na stručno usavršavanje i edukaciju. Kontinuirano educira studente medicine i drugih fakulteta, stručno osposobljava doktore tokom procesa specijalizacije i subspecijalizacije, kao i studente trećeg ciklusa studija pri izradi doktorskih disertacija sa svojim kolegama.

Edukacija kolega

Važno je istaći da je dr. Granov održao niz predavanja i moderiranja od Atine, preko Beča, Milana i Londona te proktorisanja, tj. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima. Njegov rad primijećen je i od „LSI Solutions“.

Dr. Granov je s minimalno invazivnom kardiohirurgijom počeo 2010., kada je kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavio postdiplomski trening, a 2013. je doktorirao iz oblasti minimalno invazivne kardiohirurgije.

Doniranje organa

U Kantonalnoj bolnici Zenica 3. avgusta proglašena je moždana smrt 21-godišnjeg Rijada Heldovca. Porodica preminulog obavila je razgovor s ljekarima, nakon kojeg su odobrili doniranje organa. Tim ljekara u Zenici u nedjelju je obavio eksplantaciju organa, a transplantacija je zatim izvršena u KCUS-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.