OKONČANA OBNOVA

Nakon 82 godine džamija Muje Kotezlije otvara svoja vrata

Rehabilitacija i sanacija graditeljske cjeline džamije u Kotezima počela je prije nešto više od dvije godine

Džamija u Kotezima pred kraj obnove - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

24.8.2024

Džamija Muje Kotezlije u Kotezima na obodu Popovog polja, inače, jedna od najstarijih u BiH je u potpunosti obnovljena. Tako će nakon 82 godine, ova džamija, inače, nacionalni spomenik BiH, svečano otvoriti svoja vrata u subotu, 5.oktobra, kako je to potvrđeno iz Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Osmanske vlasti

Svečanosti će , naveli su, prisustvovati i dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Projekt obnove, odnosno, rehabilitacija i sanacija graditeljske cjeline džamije u Kotezima, počela je prije nešto više od dvije godine.

Prema usmenom predanju, a prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, džamiju je podigao Mujo Kotezlija koji je, nakon što su osmanske vlasti osvojile Hercegovinu u ime sultana dijelio Popovo polje kao erazi- emiriju stanovnicima te od taksi, tarifa sagradio džamiju u Kotezima.

Prisutnost kasnosrednjovjekovne nekropole sa stećcima u Kotezima govori o starosti ovog naselja. U vrijeme osmanske vladavine od osnivanja Ljubinjskog kadiluka krajem 16. stoljeća Kotezi su se stalno nalazili u sastavu ovog i Trebinjskog kadiluka.

Bila je natkrivena četverovodnim krovom

- Džamija u Kotezima ima središnji molitveni prostor ulazni prostor sa sofama. Bila je natkrivena četverovodnim krovom i ima kamenu valjkastu munaru. Ovakav oblik munare rijetko je zastupljen u Bosni i Hercegovini. Prvobitno je džamija bila pokrivena kamenim pločama. Džamija ima nekoliko mezara u svom haremu, a sastavni dio kompleksa su dvije čatrnje- cisterne za vodu, koje su sagrađene izravno uz džamiju sa njezine sjeveroistočne strane.

Džamija je devastirana 1942.godine, kada je skinut krov, a mektepska zgrada pozicionirana jugozapadno od džamije zapadno od džamije u kojoj se nalazio i stan za mualima je srušena. Nakon 1942. godine ovi objekti nikada nisu bili obnovljeni - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.