UGROŽAVANJE ŠUMA

Kuća ljudskih prava Banja Luka: Zaustaviti kontinuirano nasilje nad prirodom

Ističu kako su građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije ustali protiv nelegalne gradnje male hidroelektrane

Aktivisti upozoravaju na nasilje nad prirodom. Fena

FENA

9.8.2024

 Kuća ljudskih prava Banja Luka upozorava da ugrožavanje rijeka, šuma, livada i ostalih prirodnih blagodeti na mnogim područjima širom Bosne i Hercegovine i graničnih područja nikad nije bilo u većoj ekspanziji kao sada te poziva nadležne da zaustave kontinuirano nasilje nad prirodom te stanu u zaštitu svojih mještana, a ne investitora i sumnjivih procedura.

- Na red je, nažalost, došla i ponosna Una koja treba podršku javnosti više nego ikad. Kasnije će biti kasno - poručuju iz Kuće ljudskih prava Banja Luka.

Ova organizacija, kako se navodi u saopćenju, podržava sve one koji ovih dana neumorno brane vrelo Une i protive se gradnji hidroelektrane koja prijeti da trajno promijeni ovu riječnu 'smaragdnu kraljicu'. Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traje već danima, dodaju iz ove organizacije.

Ističu kako su građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije ustali protiv nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi, kako navode, uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

-Podsjećamo da je veći dio toka Une u BiH proglašen nacionalnim parkom, što dodatno naglašava važnost zaštite ovog područja. Ali i svakog drugog prirodnog područja. I dok traje odbrana Une, vode se aktivnosti i protiv iskopavanja i rudarenja u prijedorskim i baraćkim selima ali i na drugim lokacijama - podvlače iz Kuće ljudskih prava Banja Luka.

Napominju da je Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, članica Kuće ljudskih prava, podnio tužbu protiv odluke Vlade RS kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ležištu Bukova Kosa kod Prijedora.

-Odluka predstavlja prvi korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju i eventualno potpisivanje ugovora o koncesiji. Međutim, trenutne aktivnosti na ležištu ukazuju da se već otpočelo s eksploatacijom i odvozom uglja, u količinama koje prevazilaze količine dozvoljene za potrebe geoloških istraživanja - navode iz Centra za životnu sredinu.

Kako podsjećaju iz Kuće ljudskih prava, pravo na zdravu životnu sredinu je jedno od osnovnih ljudskih prava. Svi ljudi imaju pravo na život u sredini koja ne ugrožava njihovo zdravlje, dobrobit, njihove kuće i okolinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.