VELIKA BORBA

Sve oči uprte u Banju Luku: Kandidati za Gradsko vijeće su predsjednici stranaka, državni i entitetski ministri

U ovom gradu će biti četiri kandidata za gradonačelnika

Stanivuković, Trivić i Šobot. Dejan Rakita / Pixsell

4.8.2024

Čini se da su sve stranke s centralom u Banjoj Luci sav fokus usmjerile upravo na ovaj grad. Prije četiri godine je nakon dugo vremena Draško Stanivuković uspio ga izvući "iz ruku“ SNSD-u, no sada će biti prisutna još veća borba.

Razlog za to je što opozicija ovaj put nije jedinstvena i oni optužuju aktuelnog gradonačelnika da se približio SNSD-u. Tako će u borbu za gradonačelnika ući čak tri kandidata koji se smatraju suprotstavljenim SNSD-u.

Nije toliko poznat u svijetu politike

Riječ je o predsjednici Narodnog fronta Jeleni Trivić, Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića i aktuelnom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.

Iako se spekulisalo da će SNSD predložiti kao kandidata predsjednika SNSD-a Banja Luka Vladu Đajića ili ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića, oni su se na kraju odlučili za Nikolu Šobota, koji nije toliko poznat u svijetu politike.

O tome koliko je značajna svima Banja Luka najbolje pokazuje i činjenica da se na listama za Gradsko vijeće nalaze i brojni visoki funkcioneri, pa čak i brojni predsjednici stranaka. Naravno, niko od njih se neće odreći trenutnih funkcija, nego je jedina njihova svrha da privuku glasove.

Bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić predvodi listu Nezavisnog pokreta "Svojim putem".

Velike ambicije

Predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović nosi listu te stranke za Gradsko vijeće, a na njoj se nalaze i poslanici u NSRS Mirna Savić-Banjac, Nebojša Drinić i Tanja Vukomanović.

I SNSD ima velike ambicije u Banjoj Luci, pa se na listi za Gradsko vijeće, osim očekivanog poteza u vidu Vlade Đajića, nalaze i državni ministar Srđan Amidžić, bivši predsjednik Rukometnog saveza BiH i biznismen Marinko Umičević, bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ali i ministar zdravstva i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Listu US predvodi predsjednik te stranke i predsjednik NSRS Nenad Stevandić, a SPS-a predsjednik te stranke Goran Selak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.