EGZEKUTOR DINASTIJE

Šerif Isović više nije direktor Porezne uprave FBiH: Ode još jedan Bakirov pijun

Odlazak Isovića suštinski znači da se iz duboke države uklanja još jedna važna poluga Izetbegovića, vjerovatno prva nakon Osmice

Isović i Izetbegović. Avaz

Miralem  Aščić

2.8.2024

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru razriješila je dužnosti s pozicije direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića.

On je na čelu Porezne uprave FBiH proveo punih devet godina i važio je za stranačkog direktora bračnog para Izetbegović.

Sve ojadio

No, ni poslije devet godina nikada nije utvrđeno njegovo bogatstvo, kao ni veze s pojedinim firmama, od ugovora s „BH Poštom“ - tačnije sukoba interesa, pa do imenovanja u Upravni odbor Centralne banke BiH.

Isović će biti upamćen kao stranački šef najvažnije inspekcije u FBiH. Jer, prije nekoliko godina, na velikoj stranačkoj konvenciji SDA, Bakir Izetbegović mu je pred više hiljada članova zahvalio što progoni njegove političke protivnike, i to na način da je Isovića oslovio kao „naš Isović“.

A upravo je Isović učinio sve da isprepada nepodobne medije, a glavna meta mu je bio upravo „Dnevni avaz“. Ovaj stranački direktor, koji je nekretnine, da bi sakrio tragove, prebacivao na druge, nezakonitim rješenjima ojadio je još stotinu uglednih privrednika koji nisu bili po volji kriminalne hobotnice - dinastije Izetbegović.

Naime, Isović je na početku radio u tandemu s varalicom Draganom Lukačem, bivšim direktorom FUP-a od kojeg se tresla cijela Federacija, a koji nije riješio nijedno političko ubistvo ili sistemsku korupciju.

Vršili pritisak

Meta ovog dvojca bili su samo “Avaz” i grupa neistomišljenika bračnog para Čaušesku.

Osim toga, Isović je u svom mandatu uobičajene upravne postupke pretvorio u krivični progon. Naime, on i Osman Mehmedagić Osmica su više puta vršili pritisak na pojedine tužioce da procesuiraju medije. Sve je to na kraju stiglo i do pojedinih ambasada koje su zaštitile neovisnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i “ohladile” pritisak podivljalog porodičnog dvojca.

Naravno, tada se niko iz policijskih struktura nije usudio da provjeri poslovanje Isovića, a tek je nedavna krivična prijava njegovih uposlenika, odnosno uposlenika Porezne uprave FBiH protiv njega za brojne zloupotrebe, jasan znak odmotavanja klupka koje će tek da pokaže o kakvom se liku i djelu radi.

Isović će se tek suočiti s prijavama za mobing na radnom mjestu, kada je svojim najbližim saradnicima lomio privatne mobitele u strahu da ga snimaju kada izdaje nezakonite naredbe.

Odlazak Isovića suštinski znači da se iz duboke države uklanja još jedna važna poluga Bakira Izetbegovića, vjerovatno prva nakon Osmana Mehmedagića Osmice.

Oni dobro upućeni u devetogodišnji rad Isovića uvjereni su da će Isović ići istim istražiteljskim i pravosudnim putem poput čuvenog Osmice i Ranka Debevca.

Sve će se otkriti

No, to i nije najvažnije. Najvažnije je da novo rukovodstvo depolitizira Poreznu upravu i iz nje ukloni Isovićeve satrape, koji su radili po njegovim direktivama, a ne po zakonu. Postoje mnogi pisani dokazi o tome, a to je već u nadležnosti zainteresiranih strana, poštenih uposlenika i privrednika, te nadležnih tužilaca.

Više hiljada žalbi protiv Isovićevih rješenja nalazi se pred drugostepenim organom, a stručnjaci tvrde da je samovoljno izmišljao navodne poreze, ali je, s druge strane, bilo mnogo onih kojima su kontrole bile fiktivne ili čak ni provedene u zakonskom roku.

Čovjek koji se ponašao u skladu sa svojim imenom i glumio glavnog šerifa ući će u novu životnu etapu kao dvojac Debevec – Osmica, a to je put od apsolutne i nekontrolirane moći do bijednika na optuženičkoj klupi.


Kćerka mu udata za kriminalca sa Skya Seida Hadžibajrića

Seid Hadžibajrić: Nalazi se u pritvoru. Avaz

Isović je toliko isprepadao medije da niko do njegove smjene nije smio ni objaviti da je njegova kćerka udata za sina Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad, Seida Hadžibajrića. Policija je tokom hapšenja u njegovom stanu pronašla velike količine novca koji je kriminalnog porijekla. Seid je imao Sky, a bio je na vezi s Elmedinom Karišikom, koji je bio dio struktura Edina Gačanina, vođe narkokartela „Tito i Dino“ iz Dubaija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.