NA DANAŠNJI DAN

Hamid Dizdar: 57. godišnjica smrti bh. književnika, novinara i urednika

Danas je srijeda, 17. juli/srpanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 168 dana

Hamid Dizdar s bratom Makom (desno). bibte.com

I.P.

17.7.2024

Na današnji dan 1967. godine, u Sarajevu je preminuo bosanskohercegovački književnik, novinar i urednik Hamid Dizdar. Hamid je rođen u Stocu, 22. februara 1907. godine, a bio je stariji brat poznatijeg bh. književnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Radio je prvo kao službenik u Stocu, potom urednik sarajevskih listova "Slobodna riječ", "Jugoslavenska pošta", "Pravda", "Gajret", a nakon Drugog svjetskog rata bio je direktor Arhiva grada Sarajeva. Uređivao je časopise "Odjek", "Vidik" i "Život". Poeziju je počeo pisati kao socijalni pisac, a javio se u "Knjizi drugova" 1929. godine.

Prvu pjesmu objavio je u "Zagrebačkom ilustrovanom listu" 1925. Kao zasebna djela objavio je "Narodne pripovijetke iz BiH", "Ljubavne narodne pjesme iz BiH", "Šaljive narodne pjesme", "Muslimani i kršćani pod turskom vlašću u BiH", "Bilješke o razvitku štampe u BiH", "Obasjane staze", "Proljeće u Hercegovini", "Arabeske", "Kasaba šapče", "Zapisi u kamenu", "Obasjane staze", "Niko se ne vraća", "Proljeće u Hercegovini" itd. Za svoj književni rad dobio je više priznanja.

Koca Mimar Sinan. wikipedia.org

Umro Koca Mimar Sinan, graditelj Mosta Mehmed-paše Sokolovića

1588. - U Istanbulu umro čuveni arhitekt Osmanskog Carstva Koca Mimar Sinan, graditelj Mosta Mehmed-paše Sokolovića. Radio je u službi trojice sultana - Sulejmana Veličanstvenog, Selima I i Murata III. Njegova najpoznatija remek-djela su džamije Selimija u Edirneu i Sulejmanija u Istanbulu. Izgradio je 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 škola Kurana (medresa), 7 čitaonica, 18 karavan-saraja, 22 mauzoleja, 46 kupaonica (hamama), 35 odmorišta (saray), tri bolnice, pet akvadukata, osam mostova i osam skladišta, a uporedo je i obučavao mnoge asistente, među kojima su Sedefkar Mehmed aga koji je izgradio Džamiju sultana Ahmeda, poznatiju kao Plava džamija, i Mimar Hajrudin koji je izgradio Stari most u Mostaru.

1899. - Rođen američki filmski glumac Džejms Kegni (James Cagney), umjetnik nesvakidašnje energije i ekspresivnosti, koji je u žanru kriminalističkog filma bio personifikacija "anđela garava lica", folklornog heroja epohe prohibicije i velike ekonomske krize. Filmovi: "Državni neprijatelj", "Grešnikov odmor", "Prolaz za pakao", "Huk gomile", "Pobjednik uzima sve", "Anđeli garava lica", "San ljetnje noći", "Oklahoma Kid", "Jenki Dudl Dandi" (nagrada Oskar), "Krv na suncu", "Bijelo usijanje", "Cijena slave", "Čovjek s hiljadu lica", "Jedan, dva, tri", "Regtajm".

1912. - Umro francuski matematičar, fizičar i filozof Žil Anri Poenkare (Jules Henri Poincare) koji je prije Alberta Ajnštajna (Einstein) zasnovao specijalnu teoriju relativnosti. Objavio je više od 500 matematičkih radova, izučavao je analitičku i nebesku mehaniku, hidrodinamiku, astronomiju, geodeziju, teorijsku i matematičku fiziku. U filozofiji se bavio teorijom nauke, teorijom saznanja i općom metodologijom. Objavio je 32 knjige. Djela: "Nauka i hipoteza", "Vrijednost nauke", " Nauka i metoda", "Nove metode nebeske mehanike 1 - 3".

1941. - Preminuo August Cesarec, hrvatski književnik. Bio je istaknuti komunista i španski borac. Ubijen je zajedno s drugim zarobljenim komunistima prilikom bijega iz ustaškog logora Kerestinec 1941. godine. Najznačajniji dio njegovog opusa čine mu romani “Careva kraljevina”, “Zlatni mladić” i “Bjegunci” u kojima se bavi moralnom dekadencijom hrvatskog građanskog društva prije i neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

1959. - Umrla američka pjevačica Bili Holidej (Billie Holiday), nazvana "kraljicom džeza i bluza". Prema muzičkim kritičarima, još se nijedan džez pjevač nije približio njenim interpretacijama. Njen utjecaj na muzičare bio je neosporan, u prvom redu na Dženis Džoplin (Janis Joplin) i Ninu Simon (Simone). Godine 1972., o njoj je snimljen biografski film "Lady Sings the Blues" s pjevačicom Dajanom Ros (Diana Ross) u glavnoj ulozi. Film je bio nominiran za brojne nagrade, a Dajana Ros je izdala istoimeni album sa soundtrackom. U čast Bili Holidej, 1987. godine, irska rok grupa U2 snimila je pjesmu i videospot "Angel of Harlem". Bili Holidej je 2000. primljena u Rock and Roll Hall of Fame.

Miraj Grbić. lucija bušić/tportal.hr

Rođen Miraj Grbić, bh. glumac s američkom adresom

1976. - Rođen Miraj Grbić, bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac s američkom adresom. Imao je više od 60 pozorišnih premijera i igrao je u više od 30 dugometražnih i kratkih filmova. Veliku popularnost na našim prostorima stekao je igrajući lik Čombeta u TV seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Jedan je od najrespektabilnijih glumaca Bosne i Hercegovine koji sada svoje mjesto čvrsto gradi i u američkoj filmskoj industriji.

Od 2008. godine u braku je s glumicom Marijom Omaljev-Grbić.

1995. - Umro argentinski automobilski as Huan Manuel Fanđo (Juan Fangio). Bio je petostruki svjetski šampion u "Formuli 1", što niko drugi nije uspio, a prvak svijeta 1951., 1954., 1955., 1956. i 1957. godine.

2009. - Preminuo Lešek Kolakovski, poljski historičar i filozof. Najpoznatiji je po svojim kritičkim analizama marksističke misli, naročito poznat po trotomnom delu "Glavni tokovi marksizma". U svom kasnijem radu, Kolakovski se fokusirao i na vjerska pitanja. U svom predavanju 1986. rekao je: "Ne učimo historiju da bismo znali kako da se ponašamo ili kako da uspijemo, već da bismo znali ko smo mi".

2012. - Umro Antonjin Holi, češki hemičar, zaslužan za pronalazak lijekova protiv AIDS-a.

2015. - Preminuo Žil Bjanki (Jules Bianchi), francuski automobilista, vozač Formule 1. Bjanki je umro devet mjeseci nakon što je zadobio teške povrede glave u nesreći tokom trke za Veliku nagradu Japana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.