TERORISTA

ISIL objavio snimak napadača iz Zolingena, spominje se i BiH

"Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u Zolingenu u subotu

Navodni ISIL-ov napadač na civile u Zolingenu. Screenshot

N. H.

27.8.2024

Teroristička oružana grupa tzv. "Islamska država" (ISIL) objavila je video dva dana nakon smrtonosnog napada u njemačkom gradu Zolingenu, rekavši da prikazuje Sirijca osumnjičenog da je nožem ubio tri osobe, javlja dpa, prenosi "Fenix-magazin".

Na snimku koji traje oko minut vidi se maskirani mladić koji ispred kamera drži dugački nož. Potom se na arapskom jeziku zaklinje na vjernost vođi ISIL-a, oslovljavajući ga s titulom "emir".

"Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u Zolingenu u subotu.

Putem svojih kanala na internetu je objavila da je dobila video od osobe koja je nasumično napadala i ubijala nožem ljude na festivalu u gradu istočno od Dizeldorfa.

Do sada nije bilo moguće provjeriti je li snimljeni muškarac zaista 26-godišnjak osumnjičen za napad, kao ni kada je video snimljen.

Mladić sa videa sebe zove Samarkand A, što mu je možda i ratno ime.

Tvrdi da je iz Dais al Saura u istočnoj Siriji. Tamo su još uvijek aktivne ćelije ISIL-a i izvode terorističke napade.

Osumnjičeni za zločin u Zolingenu predao se u subotu navečer. Savezni tužitelji terete ga za pridruživanje Islamskoj državi, ali ime navedeno u istrazi razlikuje se od onog na videu.

Čovjek iz materijala Islamske države navodi da je napad odmazda za ubijanje muslimana u Siriji, Iraku i Bosni i Hercegovini, piše Bild.

Obraćajući se svojim roditeljima, također je rekao da je napad osveta za "narod Palestine", žrtve "cionističkog" masakra, aludirajući na rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.