ŠEF KLUBA POSLANIKA SDP-A

Magazinović: Uspjeli smo, kreće obračun sa profesionalnim žaliteljima

Ova pojava postala uzrok brojnih negativnih pojava kao što je zaustavljanje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatka lijekova, rekao je

Magazinović: Borba protiv profesionalnih žalitelja. Facebook

E. Ć.

16.7.2024

Predstavnički dom državnog parlamenta je, po hitnom postupku, usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Predrag Kožul, Sabina Ćudić i Nihad Omerović.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Saša Magazinović je, kao jedan od potpisnika prijedloga zakona, izjavio da su u proteklih nekoliko mjeseci vođene aktivnosti na izradi izmjena Zakona o javnim nabavkama koje će rezultirati rješavanjem problema profesionalnih žalitelja.

Neosnovane žalbe

- U tom periodu smo se uvjerili da zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama u smislu izjavljivanja neosnovanih žalbi idu toliko daleko da se može reći da je ova pojava postala uzrok brojnih negativnih pojava kao što je zaustavljanje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatka lijekova i medicinske opreme, sprečavanje opremanja sigurnosnih agencija i slično - kazao je Magazinović.

Zbog toga, dodao je on, nije čudno što neke od državnih agencija smatraju da se radi i o sigurnosnom pitanju.

- Veliki broj kompanija se također žalio na ovu pojavu koja opstruira privrednike širom države. Činjenica da postoje kompanije koje u toku godine ulažu više desetina, a neke i više stotina žalbi, te da se radi o kompanijama koje se isključivo time bave, alarmantno je saznanje koje zahtijeva reakciju institucija - istaknuo je Magazinović.

Po okončanju hitne sjednice Predstavničkog doma, počela je i redovna sjednica tog doma. 

Magazinović se oglasio i na društvenim mrežama gdje je naglasio kako se upornost isplatila.

Podrška Doma naroda

- Počinje obračun sa profesionalnim žaliteljima, koji zaustavljaju javne nabavke, ucjenjuju i reketiraju… Predstavnički dom je usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Raduje me ovako velika podrška i poslanika i privrednika, ali i široke javnosti koja osjeća i trpi ove zloupotrebe. Vjerujem u veliku podršku Doma naroda i skoru implementaciju zakona - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.