JUBILEJI

Hari Varešanović iz Mostara: Moj imenjak je izgradio Stari most, a ja sam ga često crtao, nadam se da će se duša ovih tajni osjetiti tokom mog koncerta

Bit će održana konferencija "Dijalog za budućnost“ kojoj će prisustvovati ministri vanjskih poslova iz regiona i brojni uglednici, rekao Marić

S konferencije za medije: Niz sadržaja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

16.7.2024

U Mostaru će nizom sadržaja biti obilježena 20. jubilarna godišnjica obnove Starog mosta, koja je trajala šest godina, a koja predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH.

Godinu kasnije, tačnije 15. jula, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u Durbanu, Stari most je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

Centralna manifestacija

Centralna manifestacija obilježavanja ove dvije važne godišnjice bit će održana 23. jula, na dan svečanog otvaranja obnovljenog Starog mosta, na platou ispod ovog jedinstvenog monumenta u svijetu, s početkom u 21 sat, a kako je potvrđeno na današnjoj press konferenciji kruna večeri će biti koncert Hari Mata Harija.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, inače, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić kazao je da je program obilježavanja otpočeo jučer radionicom arhitekture na temu, upravo, 20 godina obnove Starog mosta, kojoj prisustvuje 30 studenata iz cijelog svijeta i koja će imati svoju završnicu 22. jula u Gradskoj vijećnici.

Također, naveo je da će 23. jula biti održana međunarodna konferencija naziva "Dijalog za budućnost 2024“.

- Nosioci te aktivnosti i organizatori su Predsjedništvo BiH, odnosno, predsjedavajući, gospodin Denis Bećirović, Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa Elmedinom Konakovićem, a na kojoj se očekuje prisustvo svih ministara vanjskih poslova iz regiona i brojnih zvaničnika i uglednih gostiju iz zemalja koje su dale svoj doprinos kako u obnovi Starog mosta, tako i pomoći u Gradu Mostaru. 

Također, konferencija će rezultirati potpisom deklaracije svih ministara. Naravno, u večernjim satima uslijedit će centralna manifestacija na kojoj će se obratiti brojni gosti, a bit će upriličena i dodjela zahvalnica onima koji su učestvovali u obnovi i razvoju Mostara, između ostalog Svjetskoj banci i UNESCO-u i naravno, kao šlag na kraju, koncert velikana Harija Mata Harija - rekao je Marić. 

On je pozvao sve građane BiH da dođu na koncert koji će biti poklon Grada Mostara.

Lana Pudar jedina konkurencija

Moderatorica press konferencije Maja Čengić Miralem, urednica revijalnog i muzičkog programa na BHRT-u, podsjetila je na to da je 2006. godine Hari Varešanović iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong odakle je donio historijski plasman na tom najvećem muzičkom takmičenju.

- Da, ali ima tu još godina i godina koje me vežu za Mostar i za mnoge koncerte, ne samo taj , a koji je bio baš spektakularni događaj i to je ono što se ne zaboravlja. A, ono što možda ne znate, što je meni specijalno drago, jeste da je te 1566. godine moj imenjak napravio taj most, neimar Hajrudin. 

I ima jedna tajna koju niko ne zna, a to je da sam prije nego sam počeo pjevati, crtao i slikao. Svaki umjetnik ima neku svoju viziju, ali ja sam uvijek crtao Mostarski most. To sam doveo do savršenstva i lukove i kamen, kao da sam arhitekta, tako da je to zanimljivo i , eto, nekako se sve spojilo. Bit će mi čast, naravno, da će moj koncert biti kruna ove manifestacije i nadam se da će se duša svih ovih tajnih stvari koje sam otkrio osjetiti za vrijeme koncerta - rekao je Varešanović.

Uz ovaj projekt je BHRT, u čije ime se obratila Medina Šehić, kazavši da će BHRT svojom ulogom i misijom javnog servisa dati svoj doprinos obilježavanju ovog velikog događaja obnove Starog mosta u Mostaru Kroz direktan prijenos same ceremonije, kao i snimanje i emitiranje koncerta grupe Hari Mata Hari te drugih televizijskih sadržaja, najava, priloga reportaža.

- Što se tiče ovog centralnog dijela mislim da su ambijent i sve ono što podrazumijeva Stari most, a to nije samo most, kao i pojava, karizma, glas Harija Varešanovića jednostavno vrlo komplementarni i ja mislim u ovom trenutku jedino mu je konkurencija Lana Pudar, jer u tom ambijentu slavimo njene velike rezultate i sportske uspjehe. 

BHRT je ponosan što je dio manifestacije jer mislim da se svi organizatori, od Gradskog vijeća, našeg umjetnika Harija i Televizija Bosne i Hercegovine , vjerujem, osjećamo malo bliže mostarima, čuvarima Starog mosta u pravom smislu te čarobne i magične riječi s više aspekata i nivoa - kazala je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.