NA POSLJEDNJOJ SJEDNICI

Brčko distrikt BiH: Prihvaćene aktivnosti i mjere u cilju poboljšanja sigurnosti prometa

Mi smo izradili jedan projekt pod nazivom 'Pješaci kao rizična grupa u prometu u Brčko distriktu BiH'

Brčko distrikt BiH. Fena

FENA

15.7.2024

Na posljednjoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH nakon razmatranja izvještaja o stanju sigurnosti na cestama, prihvaćene su aktivnosti i mjere u cilju poboljšanja sigurnosti prometa, a koji se odnosi na segment pješaka kao rizične kategorije.

- Mi smo izradili jedan projekt pod nazivom 'Pješaci kao rizična grupa u prometu u Brčko distriktu BiH', čija je krovna aktivnost izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, a zatim pojačanje preventivnih i represivnih aktivnosti u kontroli prometa, s aspektima na odnos vozača prema pješacima i poštivanje propisa od strane pješaka - kazao je predsjednik Vijeća za sigurnost prometa Brčko distrikta Vinko Vidović.

Jedna od mjera čija je realizacija već u toku od strane Odjela za javne poslove Vlade Brčko distrikta, prema riječima Vidovića, jeste donošenje odluke o utvrđivanju kriterija i procedura za postavljanje usporivača prometa, poznatiji kao "ležeći policajci“. Ovom odlukom jasno bi se definirala mjesta, lokacije i vrsta usporivača, jer na području Distrikta imamo dosta različitih usporivača i na previše lokacija.

- Pored usporivača na prometnicama, treba da se donese instrukcija za izradu procedura za postavljanje prometne signalizacije, objekata na cestama, a sve u skladu s postojećim Zakonima i o prostornom planiranju i građenju, ali i o Zakonu o cestama u Brčko distriktu. Problem se pojavljuje jer nemamo jasno definirane procedure te zbog toga dolazi do predugog čekanja na različita odobrenja i dozvole koja znaju trajati i po nekoliko mjeseci - dodao je Vidović.

Prema njegovim riječima, budući da se akcent stavlja na pješake, cilj je uključiti obrazovne ustanove da se više posvete temi prometa i da se djeci od malih nogu usađuju pravila ponašanja u prometu, kako bi od predškolskih dana oni bili sigurni sudionici u prometu.

Pored svih navedenih mjera, jedna od važnijih jeste i unapređenje procedure pružanja prve medicinske pomoći i transporta povrijeđenih u saobraćaju, jer bi se edukacijama i pravovremenim reakcijama u prometnim nesrećama mogao smanjiti i broj smrtnih slučajeva.

Također, važno je i informiranje javnosti, odnosno angažman medija u promociji ovakvih tema s ciljem podizanja svijesti kod svih sudionika u prometu, da više vode računa na cestama o sigurnosti sebe i o drugima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.